Algersuaris inhopp får FIA att ändra reglerna

SPORTBLADET

FIA utökar testerna – men bara för förare som ska köra F1.

Nya regler Jaime Algersuari fick debutera i F1 utan att ha kört ett enda varv i en F1-bil. Nu ändrar FIA sina testregler. FOTO: AP

I år fick Jaime Alguersuari debutera i F1 trots att han aldrig kört ett enda varv i en F1-bil. Men nu ska bli ändring på det. FIA lättar på sina testbestämmelser och låter förare som ska ersätta en annan förare få en testdag.

Men då får föraren inte ha kört F1 under de två senaste åren och testet måste ske på en bana som inte finns med i F1-kalendern.

– Testet får bara göras inom en angiven tidsram, 14 dagar innan förarbytet eller 14 dagar efter bytet skett, meddelar F1:

– Om teamet sedan väljer att inte låta den nya föraren köra den kommande tävlingen så straffas det genom att man drar bort en testdag från nästa års tester.

Dessutom minskas antalet aerodynamiktester från åtta till sex och en sådan testdag kan bytas ut till fullskaliga tester i vindtunneln under fyra timmar.

2010 får man inte heller använda sig av fler än åtta motorer, men gör man det vid två tillfällen under en helg så tvingas man tillbaka tio platser i starten både i söndagens race och i det kommande loppet.

Till kvalet blir det en mindre förändring. Eftersom det är 26 bilar på startlinjen nästa år kommer åtta bilar att försvinna redan i Q1 och lika många i Q2.