Tyskland jublar

Schumacher överens med Mercedes om ett treårskontrakt

klar för mercedes Michael Schumacher, här efter segern i Frankrikes GP 2006, är tillbaka. Nu börjar jakten på den åttonde VM-titeln. FOTO: AP
SPORTBLADET

Sent i natt jublade hela Tyskland. Legendaren Michael Schumacher, snart 41, återvänder till Formel 1 – i en tysk bil.

Han och Mercedes är överens om ett treårskontrakt.

– Jag känner mig redo för lite seriösa saker. Jag tror att jag kan vara konkurrenskraftig, säger Schumacher till AP.

Tyska tidningen Bild gick ut med nyheten i natt.

– Tre års frånvaro har givit mig tillbaka all den energi som jag känner nu.

Redan i höstas var Schumacher på väg att göra en minicomeback när han ville hoppa in i Ferraristallet då Felipe Massa skadade sig allvarligt. Den comebacken blev aldrig av på grund av en nackskada. Men nu är han tillbaka på riktigt.

– Nacken är inget problem, säger han vid dagens telefonkonferens.

Tidningen Bild avslöjade att ”Schumi” skrivit under ett kontrakt. Sedan var de tyska tidningarna snabbt fyllda av superlativ. ”Den största comebacken i idrottshistorien”, skriver Bild som även glädjer sig åt att Schumacher nu ska bilda ett ”äkta” landslag i Mercedes tillsammans med Nico Rosberg.

Schumacher kommer att presenteras på själva julaftonen i Brackley i England. En julklapp till alla Mercedesfans med andra ord.

”Han ringde mig”

Beskedet kom inte oväntat. Redan i helgen avslöjade Ferraris president Luca di Montezemolo att comebacken var på gång:

– Han ringde mig och sa att det var mycket, mycket, mycket troligt.

Montezemelo berättade också att det inte är den riktiga Schumacher som ska tävla för Mercedes:

– Den riktiga Schumacher, den jag känner, kommer alltid att vara kvar i Ferrari-familjen. Sen finns hans helt identiska tvillingbror som verkar ha en idé om att tävla i Formel 1 med Mercedes.

Tre år har gått sedan Schumacher lämnade Ferrari och Formel 1. Den 40-årige tysken som oftast sägs vara den bäste föraren genom tiderna hade då vunnit sju VM-titlar. Två för Benetton och sedan fem i rad för Ferrari i början av 2000-talet.

Ferrari aldrig aktuellt

Men trots Schumachers helgonstatus i Ferrari var det enligt Luca di Montezemelo aldrig snack om en comeback i det italienska stallet:

– Det är uppenbart att vi inte kunde erbjuda honom något. Vi har två unga förare, Felipe Massa och Fernando Alonso, som vi förväntar oss mycket av nästa år.

FAKTA

FYRA LEGENDARER SOM GJORT COMEBACK

MICHAEL JORDAN

Basketgiganten la av två gånger, först 1993 efter att hans far dödats. Två år senare gjorde han comeback och vann tre raka mästerskap innan han la av igen. Den andra comebacken kom 2001, men inte för tidigare klubben Chicago Bulls utan för Washington Wizards.

MARIO LEMIEUX

1993 meddelade ”Super Mario” att han skulle ta ett uppehåll från hockeyn på obestämd tid på grund av lymfcancer. Två säsonger senare gjorde han comeback och var åter en av de bästa. Efter säsongen 1996/97 såg han ut att sluta ”på riktigt”, men i december 2000 gjorde han åter comeback och spelade tre och en halv säsong.

BJÖRN BORG

Sveriges mest framgångsrike tennisspelare någonsin avslutade sin karriär i januari 1982, blott 26 år gammal. 1991 försökte han göra comeback, men återkomsten blev inte lyckad. Mellan 1991 och 1993 spelade han tolv ATP-turneringar men åkte ur i den första omgången vid samtliga tillfällen.

LANCE ARMSTRONG

Efter att 2005 ha vunnit sin sjunde raka Tour de France meddelade Armstrong att karriären var över. I september 2008 meddelade han dock att han tänkte göra comeback, med sikte på Tour de France 2009. Tour-comebacken slutade med en tredjeplats.

ARTIKELN HANDLAR OM