”Vill vinna VM igen”

Här berättar Michael Schumacher om sin comeback: Hoppas leva upp till ryktet

Foto: Reuters
Michael Schumacher och Mercedes teamchef Ross Brawn.
SPORTBLADET

Kungen är tillbaka.

– Jag kan inte ha någon annan målsättning än att vinna VM, säger Michael Schumacher.

Foto: AP
Favorit i repris? Michael Schumacher hoppas på ännu en VM-titel.

Redan i går gav Mercedes alla tyskar en tidig julklapp. De bekräftade att de skrivit ett treårskontrakt med den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher.

Därmed blir han teamkompis med Nico Rosberg, som gick i första klass när Michael Schumacher gjorde F1-debut.

–?Jag hoppas att jag kan leva upp till mitt rykte. Jag kommer till ett team som vunnit två VM-titlar och som Mercedes tagit över. Alltså kan jag inte ha någon annan målsättning än att vinna VM. Det kommer att vara tuff konkurrens, det såg vi redan i år och jag ser verkligen fram emot att få köra igen.

Han var på väg tillbaka redan i somras, då skulle han ersätta den skadade Felipe Massa i Ferrari. Den gången klarade hans nacke inte påfrestningarna, men sedan dess har han tränat stenhårt och hittat suget efter racingen.

”Väckte lusten”

–?Min nackskada är helt läkt och jag har inga problem med den. I somras var det tyvärr för tidigt, men nu har skadan fått den tid som den behövde, säger Michael Schumacher.

–?I slutet av november ringde Ross Brawn mig och det var det samtalet som väckte lusten att tävla igen. När jag visste att Mercedes var inblandade så gjorde det mig extra intresserad. Egentligen så har jag aldrig lämnat racingbanan, men jag var enormt trött i slutet av 2006. Jag hade ingen energi och ingen motivation kvar, men under de tre år som jag varit borta har jag fått tillbaka lusten. Jag har lekt med motorcyklar och med gokart och nu är jag sugen på att göra en rejäl satsning.

Återförenas med Brawn

Sedan han slutade 2006 har han arbetat som rådgivare åt Ferrari och han hade ett muntligt avtal med dem om att göra det jobbet i ytterligare tre år. Men när han fick chansen att köra igen, och dessutom för ett helt tyskt team, så kunde han inte säga nej.

Därmed lämnar han Ferrari efter 14 år.

–?Den enda anledningen till att jag överhuvudtaget funderat på comeback är att Ferraris president Luca di Montezemolo frågade mig i somras och nu har Mercedes gett mig chansen. Kombinationen Ross och Mercedes känns spännande och nu kan jag också betala tillbaka till Mercedes som hjälpte mig under inledningen av min karriär.

Mercedes teamchef Ross Brawn och Michael Schumacher har arbetat tillsammans under tyskens samtliga sju VM-guld.

”Längtar redan”

Nu satsar de återigen mot målet, att vinna VM.

–?Ross är en vän och vi känner varandra bra och förstår varandra blint. Vi har vunnit lopp som egentligen varit omöjliga att vinna. Vi har upplevt bra och dåliga tider tillsammans, men trots det har vi sett allt positivt, säger Michael Schumacher.

–?Jag kan knappt bärga mig till den första februari, det är den första testdagen. Vinteruppehållet är för långt enligt min smak, men sådana är reglerna och jag längtar redan till säsongspremiären i Bahrain den 14 mars.