Hans saknad av rampljuset blev alldeles för stor

Andersson: Bli inte förvånad om han vinner

Foto: Foto: AP
Michael Schumacher testade mc under sin formel 1- frånvaro.
SPORTBLADET

Michael Schumacher kommer tillbaka och frågan alla ställer är: Varför?

Men svaret är rätt enkelt.

Han saknar rampljuset.

De två sista åren som Michael Schumacher körde F1 var han trea och tvåa i VM, vann gjorde Renaults Fernando Alonso som ironiskt nog kör för Ferrari 2010.

Då hade Ferrari hade tappat sitt försprång efter sin enorma storhetstid och mycket berodde på att kärntruppen, teamchefen Jean Todt, chefsdesignern Rory Byrne och den tekniske direktören Ross Brawn var mätta och på väg att splittras. Byrne, som arbetade tillsammans med Brawn och Schumacher redan under tiden i Benetton ville gå i pension 2006, Brawn tog ett sabbatsår 2007 och Jean Todt ville ha andra uppgifter.

För Michael Schumacher föll korthuset. Han var rätt trött när han missat att ta sin åttonde VM-titel och det fanns ingenting som band honom i teamet längre. Han bestämde sig för att sluta, för att lägga tiden på familjen och för att bara vara rådgivare åt Ferrari.

Racingen finns i blodet

Han gjorde det han trodde var rätt.

Men han följde inte sitt hjärta.

Då blir det sällan rätt – oavsett hur många miljoner man har på banken.

Racingen fanns fortfarande kvar i blodet, det bevisade han när han satsade på att köra mc i stället men den karriären gav honom inget annat än brutna revben, skallskador och en irriterad hustru.

Det nya livet passade honom inte. Efter 15 år som en firad stjärna är det svårt att ställa om till att ”bara” vara hemmapappa. Det var inte några tusen som jublade när han gick till jobbet och familjens vardag fungerade alldeles utmärkt även utan honom. Det har den gjort i 15 år.

Bli inte förvånad om han vinner

Därför kom samtalet från Ross Brawn väldigt lägligt.

Precis som så många andra idrottsmän som lägger av så saknade Michael Schumacher kicken. Racingen fanns kvar i blodet och han var inte färdig när han lade av.

Därför gör han comeback. 41 år gammal och 1 239 dagar efter sitt senaste GP-lopp sitter han i cockpit igen.

Och bli inte förvånade om han vinner VM.

Nu är han motiverad, han är lika lycklig som en liten grabb på julafton – och det var han inte 2006.

ARTIKELN HANDLAR OM