Monsunregn avgör säsongens tredje F1

SPORTBLADET

Det har pratats om värmeslakt, men nu väntar ett monsunregn.

Det kommer att avgöra säsongens tredje F1-lopp.

– Man behöver ett roder, inte regndäck, säger världsmästaren Jenson Button.

I fjol vann han regnracet i Malaysia. Då öste regnet ned så illa att det var omöjligt att köra och loppet bröts.

Detta gjorde att bara hälften av poängen delades ut.

I år verkar det bli precis lika illa.

Extremt hög

Enligt väderleksrapporterna är det mellan 60 och 90 procents risk för regn och det är inte frågan om det ska regna utan när. Dessutom beräknas luftfuktigheten att vara extremt hög eftersom det är ungefär 30 grader varmt i luften.

– Vi vet att regnet här är väldigt förutsebart, det droppar inte. Det öser ner, och då snackar vi om att det ÖSER, säger Mark Webber, Red Bull till Motorporttotal.

– Förra året vräkte regnet ner, det var helt ofattbart, minns Jenson Button, McLaren.

– När det är sådana förhållanden så simmar man fram, man behöver ett roder och inte regndäck. Jag hoppas verkligen att jag inte behöver uppleva det en gång till.

En timme tidigare

I år startar loppet en timme tidigare än förra året och förarna hoppas att de är i mål innan den dagliga regnskuren kommer - men enligt väderleksrapporterna ska det börja regna redan på eftermiddagen.

Och starten går klockan 17.00 lokal tid.

– Det kommer att regna, säger Sebastian Vettel, Red Bull. - Frågan är om det är redan klockan 14.00, klockan 16.00 eller klockan 18.00. Vi får helt enkelt se. När det regnar här är det inte som i Tyskland att det först droppar lite utan det öser ner i från första droppen. För det mesta står det så mycket vatten på banan att det är omöjligt att överhuvudtaget köra.

Kompromiss

Redan förra året bad arrangörerna om att man skulle få starta tidigare under eftermiddagen, eftersom det väldigt ofta regnar på kvällen. Som en kompromiss har FIA låtit årets lopp starta en timme tidigare än i fjol.

Men det är tveksamt om det räcker.

Därför förbereder sig alla för ett regnkaos - i år igen.

ARTIKELN HANDLAR OM