Katastrofkval för Alonso och Massa

SPORTBLADET

Tre världsmästare försvann direkt.

Precis som en VM-tvåa.

Varken Ferrari eller McLaren överlevde den första kvalomgången.

Fernando Alonso.

Precis som i fjol skördade vädret sina offer i Malaysia. Då var Felipe Massa offer för fel taktik och i dag var det lika illa.

Men den här gången gällde det båda Ferraribilarna, Fernando Alonso startar som 19:e man och Felipe Massa som 21:a i morgon.

”Slutade aldrig”

– Det regnade fruktansvärt mycket och sedan sa väderprognosen att det skulle vara uppehåll men regnet kom tillbaka och slutade aldrig, säger Felipe Massa till RTL.

– Vi tog samma beslut för båda bilarna och vi grundade det på väderförhållandena, vilket var fel. Om det är bra väder blir det svårt för oss att kämpa om en bättre placering, men regnar det så blir det ännu svårare.

Även Fernando Alonso medger att Ferrari helt enkelt gjorde en missbedömning av väderförhållandena:

– Vi gjorde en felkalkylering, vi trodde att det skulle sluta regna efter fem minuter. Det gjorde det också, men när vi sedan kom ut på banan så började det igen, säger spanjoren till Motorsportmagazin.

Snurrade av

Världsmästaren Jenson Button, McLaren, hade egentligen en tid för Q2, men han snurrade av. Hans teamkollega Lewis Hamilton lyckades inte få en tid som räckte för vidare avancemang som startar som 20:e man.

– Vi litade på väderprognoserna, men det skulle vi inte ha gjort. Sedan såg vi det första molnet på himlen vid klockan fyra ungefär och då trodde vi inte att det skulle regna mer och att det inte skulle vara någon risk att köra ut, säger Jenson Button till RTL.

– Det är lätt att vara efterklok och säga att vi skulle ha gått ut tidigare. Vi väntade och det var fel beslut, vi trodde inte att vi skulle riskera någonting genom att vänta men...jag slutade i gruset och Lewis klarade sig inte ens igenom Q1.

Första gången sedan 2008

För Jenson Button var det första gången sedan slutet av säsongen 2008 som han missade i Q1.

– Självklart är jag inte speciellt glad över detta. Red Bull och Mercedes är före oss vilket naturligtvis är illa när man ser till poängen i VM, men det positiva är att jag i alla fall är före min teamkollega.

Även i morgon lär det regna, och det innebär att det är stor risk för skyfall.

– De kommer att hända så mycket under loppet att startpositionen inte är mer än en detalj i sammanhanget, säger den dubble världsmästaren.

– Jag tycker aldrig om när det regnar, det gör ingen av oss. När det regnar så händer det märkliga saker och av det som är roligt blir det ett lotteri.