FIA förbjuder trix med F1-fjädring

Olovligt att ändra bilens
höjd mellan kval och race

SPORTBLADET

Snacket har gått hett kring Red Bull och att stallet ska ha en anordning som gör det möjligt att sänka bilen för att maximera downforce under kvalet.

Red Bull nekar och FIA har godkänt bilen, men nu går det internationella Bilsportförbundet samtidigt ut och förbjuder anordningar som reglerar bilens höjd.

Foto: Lee Jin-Man, AP
Red Bulls bilar har blivit föremål för granskning både av konkurrenterna och FIA.

Konkurrenterna har klagat eftersom de misstänkt att Red Bull åstadkommit effekten utan att använda ett mekaniskt system. Men FIA har godkänt Red Bullteamets bilar och stallchefen Christian Horner har gått ut och förklarat att teamet inte använder något otillåtet system för att sänka höjden på bilen under kvalet.

Red Bull varnade konkurrenter

Horner har också varnat de andra stallen för att Red Bull kommer att anmäla dem om man misstänker att någon annan utvecklar ett sådant system.

Hos McLaren har man aviserat att man planerar för att utveckla ett system som ”gör det möjligt att utnyttja bilens potential när den har lite bensin i tanken”, enligt webbplatsen autosport.com. Hos Mercedes har Ross Brawn sagt att han vill att FIA klargör vilka regler som gäller.

Otillåtet att manipulera fjädring

Och nu har Internationella Bilsportförbundet agerat för att stävja fortsatta kontroverser. FIA har meddelat alla team att det inte är tillåtet att tricksa med fjädringen. Alla system som används för att reglera höjden på bilen mellan kval och race bedöms som olovliga.