Bygger för nästa år

Ferrari har redan börjat bygga nästa års bil

I ledningen Ferrari har inlett VM starkt, med en Felipe Massa som tagit poäng i alla tre loppen. FOTO: AP
SPORTBLADET

Ferrari leder VM.

Men det räcker inte.

Därför har de redan börjat på nästa års bil.

Det italienska traditionsstallet hade en katastrofal säsong i fjol, det missbedömde reglerna inför säsongen samtidigt som det lade ner lite för mycket tid och energi på säsongen 2008 när de kämpade med McLaren om VM-guldet.

Det misstaget vill italienarna absolut inte göra om.

Därför startar de rekordtidigt med bilen för 2011.

Rekordtidigt ute

Redan nu är arbetet i gång.

– Vi har redan börjat med konstruktionen av nästa års bil, berättar stallchef Stefano Domenicali för den tyska veckotidningen Sport Bild.

– I år har vi designat bilen kring den dubbla diffusorn, men den är förbjuden till nästa säsong och det gör att nästa års bil är ett helt nytt projekt.

Samtidigt fortgår utvecklingen av årets bil, Ferrari är på god väg att kopiera McLarens skorstenslösning. Det innebär att luften leds in genom ett litet hål i chassit, genom cockpit och ut vid bakvingen. Föraren styr luftinsläppet med knäna och detta ökar hastigheten på raksträckorna.

– Vi ska introducera det så snart allt är tillförlitligt och vi vet att systemet fungerar. Vi jobbar för fullt med att få det klart, fördelarna med systemet är mycket stora på raksträckorna, säger Ferraris teamchef Stefano Domenicali enligt Motorsportmagazin.

Kontraktet går ut

Ferrari har inlett årets säsong riktigt bra, Felipe Massa leder mästerskapet med två poäng före teamkompisen Fernando Alonso och Red Bulls Sebastian Vettel som vann i Malaysia senast. Felipe Massa som kraschade under kvalet till Ungerns GP i fjol och missade halva säsongen har inlett året riktigt starkt och tagit poäng i alla tre loppen.

Det gör att Ferrari redan nu är intresserade av att förlänga hans kontrakt som går ut i höst.

– Vi stöttar Felipe och det kommer vi även att göra i framtiden, säger stallchef Domenicali i Sport Bild.

– Om man ser till hela fältet anser vi att Felipe Massa är den förare som utvecklats mest de senaste åren.

Nu meddelar även brasilianska Globo att Felipe Massa ska skriva under ett treårskontrakt till och med 2013, Fernando Alonsos avtal med teamet gäller till och med 2012.