Briatore är fri att återvända till F1

Crashgate-skandalen
har fått sitt avslut

Foto: AP
Flavio Briatore är nu fri att återvända till Formel 1 sedan ”Crashgate”-skandalen blåst över.
SPORTBLADET

Det tog nästan ett och ett halvt år.

Men nu är crashgate över.

Och Flavio Briatore är välkommen tillbaka till F1.

Under Singapores GP 2008 beordrade Flavio Briatore, stallchef för Renault och manager för Nelsinho Piquet, sin adept att krascha. Detta för att ge Fernando Alonso ett bra utgångsläge.

Spanjoren vann loppet och allt var frid och fröjd – till dess att Piquet Jr fick sparken från teamet och släppte historien till FIA.

Det internationella bilsportförbundet stängde av Briatore på livstid och Pat Symonds som också var inblandad stängdes av på fem år, men de båda herrarna svarade med att pröva saken juridiskt.

Felaktigt straff

Domstolen i Paris ansåg att straffet var felaktigt, eftersom både Briatore och Symonds lämnat F1 ansåg domstolen att FIA inte heller hade rätt att bestraffa dem. Därför arbetar FIA nu med att skriva om reglerna så att liknande ”missförstånd” inte ska uppstå i framtiden.

FIA har bestämt sig för att varken Briatore eller Symonds är välkomna tillbaka till F1 förrän efter sista december 2012, Briatore och Symonds har bett FIA om ursäkt för det inträffade och lovar att inte vidta några ytterligare juridiska åtgärder mot förbundet.

Därmed är affären nu avslutad och Flavio Briatore antydde i veckan att han gärna kommer tillbaka till F1 efter 2012, men inte som teamchef och Bernie Ecclestone har redan tidigare sagt att han gärna ser att italienaren arbetar med PR för sporten.