”Schumacher får det svårt i Shanghai”

Blomqvist tror inte att 41-åringen hänger med

SPORTBLADET

Viasats F1-expert Janne Blomqvist tar en närmare titt på startfältet inför helgens GP i Shanghai.

Blomqvist tror fortfarande att Vettel är mannen att slå.

Tittar man på tabellen återfinns de sju främsta förarna inom nio poäng efter de tre första loppen.

Har vi någonsin sett en jämnare F1-säsong?

– Nej, inte så länge jag kan minnas i alla fall. Men det spelar ingen roll, det viktiga är att så många förare verkligen har VM titel-kontakt. Vi har haft tre olika segrare till att börja med. Det visar att säsongen blir precis så tuff som de flesta förutspått.

Finns det något toppteam som inte levererat?

– Mercedes sladdar, men de hävdar fortfarande att de har chansen på titeln. Problemet med att komma efter i början är att man först ska i kapp, och sedan förbi. För det är samtidigt inget annat team som står stilla under tiden. Frågan är om ”Mercan” har resurserna och kunskaperna? De har defintivt förarna. Ross Brawn har verkligen prisat Michael Schumacher för hans tekniska feedback.

Michael Schumacher har sagt till utländska medier att han fortfarande har chans på titeln, just nu är han tia i tabellen.

Tror du att han kan hänga med i guldstriden?

– Det flesta experter har sagt att teamkompisen Nico Rosberg måste ta kommandot de fyra första racen, innan nästa uppdatering sker inför racen i Europa. Så på det sättet är detta sista chansen. Det räcker inte med att ta poäng, han måste börja vinna nu. Men jag tycker inte det finns så mycket som tyder på att han plötsligt ska vinna två race.

Varför har det inte gått Schumachers väg?

– Det är sällan bara föraren det handlar om, men just nu ser han inte jättevass ut. Han har tidigare kunnat sitta i sämre bilar än konkurrenterna och ändå vara med, det har han inte så här långt. I dagsläget har ”Schumi” nio poäng, medan Rosberg har 35. Det är den enda måttstock man kan ha.

Vad har du att säga om nykomlingarna i serien – hur länge får Sauber, Lotus, HRT och Virgin vänta på första VM-poängen?

– Svårt att säga. Jag kan bara konstatera att de är ganska långt ifrån poäng ännu så länge. Deras chans är att resten av fältet bryter, så pass långsamma är de. Men för varje kilometer bilarna får kommer man sakta men säkert öka tillförlitligheten. Virgin har en för klent byggd bensintank, så det är tur att de blivit varvade några gånger, annars kanske de inte skulle komma i mål. Men man har fått tillstånd att bygga om den. Lotus har för tillfället bäst ordning på prylarna, sedan får vi hur långt det kommer att räcka.

Hur tänker teamen, kommer de att välja ut en förare att satsa på?

– Historiskt sett har försök att matcha fram två potentiella världsmästare i samma stall aldrig slutat lyckligt. Ett färskt exempel på det var 2007 då McLaren strulade till det. Fernando Alsonso var förutbestämd att bli deras världsmästare, då plötsligt Lewis Hamilton började köra snabbt. Det slutade istället med att Kimi Räikkönen vann.

Finns det några stall som redan satsat rätt?

– En av faktorerna bakom Robert Kubicas framgångar är att han får total uppmärksamhet från Renault, och verkar trivas som fisken i vattnet. Det är helt rätt filosofi, och det kommer även Ferrari och McLaren få erfara. Alonso har väl eller mindre varit klar för Ferrari i tre år. De flesta komponenter talar för att Ferrari kommer satsa på honom, trots att Massa leder VM-tabellen. Massa råkade ur för en jäkla otäck olycka i fjol, och många trodde att han gjort sitt. Men han har tokbevisat motsatsen. Brassen har ännu inte vunnit ett race, men tagit poäng samtliga tre gånger. Jämnhet kan bli väldigt avgörande till slut.

Till sist – hur tror du att det går i Kina?

– Sebastian Vettel toppar. Vettel och Red Bull kommer att vinna race framöver, och troligtvis även det här. Deras övertag har inte förändrats då de här fyra första racen sker långt ifrån fabrikerna. Därför har man fortfarande övertag i kvalspeed, vilket gör att de startar långt fram. Jag tror inte att det kommer förändras i Shanghai då banan påminner väldigt mycket om den i Malaysia. Jag är inte så säker på att någon superfloppar. Men jag tror att Schumacher får det svårt igen.

ARTIKELN HANDLAR OM