Buttons taktikseger

Smarta depåstopp bäddde för McLarens dubbel

SPORTBLADET

Det är inte farten som avgör – det är huvudet.

– Återigen tog vi helt rätt beslut vid rätt tillfälle, säger Jenson Button.

Han vann i Kina och leder VM.

Foto: Paul Gilham, GettyImages
Jenson Button tog årets andra seger vid F1-loppet i Shanghai.

F1-loppet i Kina var mycket, mycket svårt eftersom förhållandena var besvärliga. Regnet låg i luften och det regnade ibland mer och ibland mindre.

Periodvis låg det vatten på banan och periodvis var det torrt.

Svåra däckval

Det gjorde det enormt svårt för förarna och teamen, men det gjorde också att Jenson Button, McLaren, återigen kunde bevisa att han kör med huvudet. Att dagens F1 inte bara handlar om fart utan om att ta rätt beslut i rätt ögonblick.

– Jag hade de mjuka däcken på i starten och det hjälpte mig, ja. Men det var inte bara tur utan det handlar om att vi valde rätt i starten och att vi hela tiden låg rätt med bytena av däcken. Jag visste att banan skulle gå hårt åt de mjuka däcken, men återigen tog vi helt rätt beslut, säger den regerande världsmästaren till internationell media.

Detta var andra gången som Jenson Button vann under liknande förhållanden och därmed visade han att han kör riktigt smart.

I Kina var det inte starten som avgjorde, Fernando Alonso, Ferrari, tjuvstartade och straffades därför av tävlingsledningen och Sebastian Vettel, som hade pole position, missade starten helt. Istället var det valet att inte byta till intermediatedäck vid den första regnskuren och ett misstag av Mercedes Nico Rosberg – som ledde, som avgjorde loppet till Jenson Buttons fördel.

Buttons första vinst i Kina

Inte ens det faktum att säkerhetsbilen var ute kunde hindra honom i från att ta årets andra seger och sin första i Shanghai.

– När säkerhetsbilen kom ut för att rensa på så fick jag hjärtat i halsgropen, då hade jag ingen aning om hur det skulle gå, erkänner Jenson Button.

– Men det gick bra och jag kunde till och med öka avståndet något och misstaget som jag gjorde på slutet var för att däcken inte var tillräckligt varma. Lewis kom närmare, men det räckte i alla fall.

Jenson Button vann före teamkollegan Lewis Hamilton och detta var McLarens första dubbelseger sedan Monza 2007. Eftersom Nico Rosberg, Mercedes, var trea var det första gången sedan 1955 som tre bilar med Mercedesmotorer stod på prispallen.

– Segern var väldigt speciell och betyder mycket för mig. Det var ett enormt svårt och tufft lopp. Det är en fantastisk känsla att vara VM-ledare efter de fyra första loppen när vi nu har en liten paus, säger den regerande mästaren Button.

Det är tre veckor till premiären i Europa och hemresan behöver han inte bekymra sig om.

Jenson Button ska semestra i Asien.

FAKTA

Ställningen efter fyra lopp

1) Jenson Button, McLaren, 60 poäng.

2) Nico Rosberg, Mercedes, 50 poäng.

3) Fernando Alonso, Ferrari, 49 poäng.

4) Lewis Hamilton, McLaren, 49 poäng.

5) Sebastian Vettel, Red Bull, 45 poäng.

6) Felipe Massa, Ferrari, 41 poäng.

7) Robert Kubica, Renault, 40 poäng.

8) Mark Webber, Red Bull, 28 poäng.

9) Adrian Sutil, Force India, 10 poäng.

10) Michael Schumacher, Mercedes, 10 poäng.

11) Vitantonio Liuzzi, Force India, 8 poäng.

12) Vitalij Petrov, Renault, 6 poäng.

13) Rubens Barrichello, Williams, 5 poäng.

14) Jaime Alguersuari, Toro Rosso, 2 poäng.

15) Nico Hülkenberg, Williams, 1 poäng.