Silverstjärnan allt som blir kvar på Schumis bil

Mercedes bygger om bilen radikalt för att hitta mer fart

Foto: Clive Mason, Getty Images
Michael Schumacher ska få en helt ny bil.
SPORTBLADET

Nico Rosberg är VM-tvåa – men Michael Schumacher halkar efter.

Därför tar Mercedes ett radikalt beslut och gör om allt.

Det enda som är kvar på bilen är silverstjärnan.

Nico Rosberg var trea i Kinas GP bakom de båda McLarenbilarna med Jenson Button och Lewis Hamilton. Han valde rätt strategi i regnet vilket gav honom en framskjuten placering, en placering som bilen egentligen inte borde kunna konkurrera om.

Den är helt enkelt inte tillräckligt bra.

Michael Schumacher kör omkring i mitten av fältet och på något sätt måste teamet hitta minst en sekund per varv. Därför har superhjärnan Ross Brawn och hans team nu tagit ett mycket tufft beslut. Mercedes kommer med en ny bil till premiären i Europa den 9 maj.

– Vi gjorde en felkalkylering inför säsongen, erkänner Ross Brawn för Bild am Sonntag.

Framtung bil

Hittills har det stora problemet har varit att aerodynamiken och fördelningen av vikten inte stämmer överens, för mycket vikt är placerat på framaxeln vilket ökar slitaget på däcken.

Därför arbetar Mercedes med en B-version av Mercedes GP W01. Enligt tyska Auto, Motor und Sport samt Bild am Sonntag planerar man bland annat förändringar i aerodynamiken. Fronten ska förlängas, man ska skapa en ny framvinge, man ska förändra fördelningen av vikten och öka avståndet mellan sidpodsen och framhjulen. Troligen förlänger teamet också hjulavståndet.

– Men det vill jag inte kommentera, säger Ross Brawn till Auto, Motor und Sport.

Ny växellåda

Dessutom förändrar man bakaxeln, bygger in ny växellåda, gör plats för en större dubbeldiffusor och man ska bygga en vindkanal mellan airboxen och bakvingen för att få samma effekt som McLaren får med sin skorstenslösning. Enligt Mercedes beräkningar ska det ge ungefär åtta kilometer per timme extra på rakorna.

Eftersom det är graverande förändringar måste FIA godkänna ombyggnaderna och göra ett nytt crashtest – och lite slarvigt uttryckt är det enda som kvarstår av bilen som körde i Kina Mercedes egen silverstjärna.

– Vi hade några uppdateringar här i Kina, men det kommer ännu mer. Det ser lovande ut, säger Nico Rosberg till tyska medier medan Michael Schumacher är något mer försiktig i sin analys:

– Det kommer säkerligen att föra oss ett steg framåt, men vi vet inte alls vad konkurrenterna kommer med.

Nästa lopp körs i Spanien om tre veckor.

FAKTA

Det här är Mercedes förändringar

Så ska teamet bygga om Schumachers bil

Förändra aerodynamiken.

Förändra bakaxeln.

Bygga en vindkanal mellan bakvinge och airbox.

Göra plats för större dubbeldifusor.

Öka avståndet mellan sidpodsen.

Byta växellåda.

Öka avståndet mellan framhjulen.

Förlänga bilens front.

Skapa en ny framvinge.