Red Bull backar – båda förarna skyldiga till krasch

Kollisionen i Turkiet var både Vettels och Webbers fel

Foto: AFP
Först var det bara Mark Webber som fick kritik för kollisionen med Sebastian Vettel. Nu anser Red Bull att båda förarna var skyldiga till kraschen.
SPORTBLADET

Red Bull har konstaterat att det var fel att skylla allt på Mark Webber efter den ödesdigra teamkraschen i Istanbul.

Enligt teamchefen Christian Horner var både Vettel och Webber skyldiga till kollisionen.

Efter helgens race i Turkiet gick Red Bulls Helmut Marko ut och la skulden på Mark Webber för den kollision som tvingade Sebastien Vettel att bryta och Red Bull att tappa en säker dubbelseger.

Men efter att ha analyserat händelsen har Red Bull-stallet svängt i skuldfrågan.

– Efter att ha sett på alla fakta som inte fanns tillgängliga precis efter racet delar också Helmut Marko åsikten att detta var en racingincident som inte borde ha inträffat mellan två stallkamrater, säger Christian Horner till webbplatsen autosport.com.

Båda borde ha lämnat plats

Horner förklarar att Webber redan två varv innan kollisionen dragit ner på farten för att spara bränsle. Vettel kom i kapp och gjorde sig klar att passera Webber, när tyskens bil var förbi till tre fjärdedelar drog sig Vettel åt höger.

– När Sebastian drog åt höger behöll Mark sin position och följden blev att de kolliderade och Sebastian fick bryta, medan Mark slog sönder framvingen och teamet tappade en dubbelseger. Naturligtvis borde de ha gett varandra större spelrum, säger Horner.

Ursäkt till fansen

Red Bulls hantering av situationen där man först tog Vettels parti har gett upphov till en stor ryktesflora om att man skulle favorisera Vettel. Webber fick hård kritik för sitt agerande, vilket retade upp många fans som i sin tur skrev arga inlägg på Red Bulls webbplats. Nu har Christian Horner gått ut med ett öppet brev till fansen om händelsen.

– Vi är ett starkt team och nu ska vi sätta oss ner och diskutera vad vi kan lära oss av det här. Både Sebastian och Mark är intelligenta personer och vi kommer att ha rett ut den här situationen innan vi åker till Montreal, skriver Horner.

Enligt teamchefen är det inte heller något tvivel om att de båda förarna behandlas lika.

– Båda förarna kommer även fortsättningsvis att behandlas likvärdigt. Vi vinner som ett team och vi förlorar som ett team och i söndags förlorade vi när våra förare kolliderade. Turkiets GP har varit en dyrbar lektion för båda förarna och vi är säkra på att det inte kommer att hända igen, säger Christian Horner.

ARTIKELN HANDLAR OM