Fem heta förarbråk i F1

Webber och Vettel har slutit fred – men de är inte de enda förarna som bråkat

SPORTBLADET

En hel värld snackar om en enda sak.

Red Bulls krasch.

Teamet har haft ett krismöte och dragit ett sträck över händelsen.

– Men detta är idrott och sådana saker kan hända, även om det inte borde ha hänt, säger Mark Webber.

Foto: AP
Vettel och Webber har strukit ett streck över bråket.

– Jag känner verkligen med alla på fabriken och alla inom Red Bull. Seb och jag kommer att se till att detta aldrig händer igen och vi kommer att fortsätta ha ett rakt och ärligt samarbete, inga problem. Nog pratat om detta, det som är gjort är gjort. Nu ser vi framåt och jag är helt fokuserad på racet i Kanada nästa vecka, förklarar Mark Webber.

Men är det verkligen så enkelt? Några av de bittraste striderna inom F1 (och det är några stycken) har utspelats mellan just teamkolleger. Sportbladet har rankat de fem värsta.

FAKTA

Andra fajter mellan F1-förare

1) Alain Prost/Ayrton Senna, McLaren-Honda

1989 stod de för den mest omtalade stallfajten genom F1-historien. Ayrton Senna vann VM året innan, detta trots att Alain Prost hade fler segrar, men enligt det dåvarande reglementet räknades bara de elva bästa resultaten. Detta ledde till att de båda McLarenförarna inte pratade med varandra under 1989, i stället bedrev de ett krig via medierna. Bråket mynnade ut i den stora kraschen på Suzuka 1989. Senna var tvungen att vinna i Japan för att ha en chans på titeln. Han attackerade Prost i en högerkurva, men kollegan stängde igen luckan och de kolliderade. Senna diskades och Prost blev världsmästare för tredje gången. De båda kunde inte vara mer olika, Post beräknande och kalkylerade, Senna impulsiv. Efter den säsongen flyttade Prost till Ferrari.

2) Nelson Piquet/Nigel Mansell, Williams

Piquet har aldrig varit känd för att tänka efter före, och om han har gjort det har han struntat i konsekvenserna av sina uttalanden. Motståndare, teamkolleger – ingen har skonats och 1986 resulterade den infekterade fajten mellan Piquet och Mansell i stället i att Alain Prost vann VM-titeln. Piquet försökte att komma åt Mansell genom att kalla honom för outbildad och officiellt säga att Mansells fru var ful. Dessutom sägs det att han Piquet gömde allt toalettpapper när Mansell hade diarré. Under två säsonger kämpade de sida vid sida.

Mansell log säkerligen när Piquet 2007 hade så många felparkeringar och fortkörningar att han tvingades ta körlektioner och ta om sitt körkort.

3) Fernando Alonso/Lewis Hamilton, McLaren

Nästan varje dag skapade de båda förarna rubriker, i den enda ringhörnan stod den dubble världsmästaren från Spanien och i den andra rookien som hela tiden fostrats av stallets chef Ron Dennis.

Kampen nådde sitt max i kvalet till Ungerns GP 2007, Fernando Alonso blockerade sin rival i depån men fick själv betala. Han straffades och teamkollegan vann, efter det fanns det ingen återvändo. De båda fajtades med varandra och Ferraris Kimi Räikkönen kunde smita förbi och vinna förartiteln.

Alonso bytte sedan stall, men förhållandet mellan dem är fortfarande ansträngt – även om de numera slåss verbalt.

4) Gilles Villeneuve/Didier Pironi, Ferrari

Vi minns Imola 1982 då stallet till och med fick plocka fram en skylt med texten ”slow” på för att hindra de båda förarna från att köra varandra av banan. Pironi körde om Villeneuve i Tosa och snodde segern mitt framför fronten på honom. Efter det så pratade de inte med varandra, bara om varandra. Det är inte känt om det var en stallorder från Ferraris sida, men det sägs att Villeneuve ansåg att han och Pironi hade en privat överenskommelse om att segern var hans.

Bara två veckor efter skandalen på Imola omkom kanadensaren Villeneuve under kvalet till Belgiens GP.

5) Michael Schumacher/Rubens Barrichello, Ferrari

Tysken var stallets allt, hans teamkollega från Brasilien en bromskloss. Barrichellos enda uppgift var att se till att Schumacher blev mästare och det lyckades han med vid fem tillfällen. Men förhållandet mellan dem var spänt och det är det fortfarande. Barrichello var och är enormt bitter över att han fick lämna i från sig segrar, senast 2008 sjöng han en sång på en fest om att Michael Schumacher är homosexuell. (Schumacher är gift och har två barn.)