”Slumpen avgör vem som vinner”

Janne Blomqvist tror på ett chansartat lopp i Montreal

SPORTBLADET

Viasats F1-kommentator Janne Blomqvist analyserar läget inför helgens F1-lopp i Montreal, Kanada, där säkerhetsbilen kan komma att spela en avgörande roll i racet.

Sedan loppet i Turkiet har vågorna gått höga efter Red Bull-förarnas interna fajt som slutade med att Vettel fick bryta och Webber halkade ner till tredje plats trots sin säkra ledning.

Känslorna var heta mellan förarna, teamet kallade till krismöte och nu är det officiellt fred mellan Vettel och Webber.

Vad har Red Bull gjort för att undvika fler konflikter i teamet?

– De ”signade” Mark Webber för ytterligare ett år. Jag är ganska övertygad om att det var en direkt konsekvens av att man strulade till racet för honom i Turkiet, och inte tog vara på hans ledning. Jag tolkar det som plåster på såren. Malplacerade kommentarer skyller i efterhand incidenten på Mark Webber, men han gjorde inget sportsligt fel. I stället borde teamet varit mycket tydligare i kommunikationen.

Är det något stall som har problem med intern rivalitet mellan förarna?

– Red Bull har de största bekymren, för de har två konkurrenskraftiga förare med samma mål. Red Bull tycks främst vilja att Vettel ska lyckas, återstår att se hur det kommer se ut i verkligheten? I övrigt är det rätt så hälsosam stämning i teamen. I Ferrari är det tvärlugnt, kanske är det därför de har så svårt att göra resultat?

I dagarna har det blivit klart att Felipe Massa stannar hos Ferrari till och med säsongen 2012.

Är du förvånad över att han får förnyat förtroende hos teamet?

– För det första trodde jag inte beskedet skulle komma nu, det brukar komma i Monza. Och jag trodde Massa skulle erbjudas max ett år till. Men de är uppenbarligen nöjda med vad han presterat. Jag tror inte att det handlar om någon hänsyn till hans svåra skada i fjol. Nu går Fernando Alonso och Massa på samma kontraktstid.

Det har spekulerats i att andra förare skulle vara aktuella för att ta över Massas plats, finns det någon som du tror stod högt på listan?

– Ärligt talat trodde jag Ferrari var mer sugna på Robert Kubica. Men han kanske inte går att få loss? Efter de senaste dagarnas händelseutveckling har Kubica ingenstans att ta vägen, utan lär bli kvar i Renault och bygga sin karriär där. Kanske får han bara en chans till att byta team? Men å andra sidan verkar han trivas bra i Renault.

Felipe Massa är inte den ende som har fått kontrakt med Scuderian, Ferrari har även värvat kanadensaren Lance Stroll, 11 år.

Vad tror du om det?

– Ferrari vill väl att deras juniorakademi ska få lite uppmärksamhet. Men det är svårt att ha några åsikter då jag inte vet vad det är för pojk. Men alla som vet hur barn utvecklas vet att det händer väldigt mycket från 11–12 års ålder upp till att de är 19-20 år.

Till sist, vad tror du att vi kommer att få se för lopp i Montreal?

– Det är en intressant bana, där asfalten gick sönder senast vi var här. Här måste du veta gränsen, för annars sitter du i muren. Säkerhetsbilen kommer att få en avgörande betydelse, och därför kan det bli lite slumpartat vem som vinner. Det är fortfarande de snabbaste bilarna som gör upp om segern, men det kan lika gärna bli en Mercedes som vinner här om de ligger bra till när säkerhetsbilen kommer ut. Men jag tror på McLaren och att Lewis Hamilton tar andra segern i följd. Han har fått självförtroende och ser stark ut. Ett stort frågetecken för Ferraris form, kan de återfå sitt mod efter bristen på fart? Av högoddsarna håller jag en tumme för Robert Kubica, som vann här senast och kraschade svårt 2007.

FAKTA

Så sänds Kanadas GP

Fredag 11 juni

Viasat Motor, klockan 15.55: Träning 1.

Viasat Motor, klockan 19.55: Träning 2.

Lördag 12 juni

Viasat Motor, klockan 15.55: Träning 3.

Viasat Motor, klockan 18.55: Kval.

Söndag 13 juni

Viasat Motor, klockan 17.30: Race.