Tidigare F1-förare inblandad i dödsolycka

Kompisen omkom i våldsam båtkrasch

Foto: FOTO: SCANPIX
JJ Lehto och Ilta Sanomats förstasida.
SPORTBLADET

Förre formel-1-föraren JJ Lehtos båttur i den finländska skärgården slutade i tragedi.

Tidigt i morse omkom hans kompis när båten kraschade mot en bro.

– Hastighetsbegränsningen är fem kilometer i timmen. Skadorna på båten visar att farten varit betydligt högre, säger kommissarie Juha-Pekka Vuorinen till Huvudstadsbladet.

JJ Lehto, 44, åkte med båt från Ekenäs norra strand klockan 4 på fredagsmorgonen. Med sig hade han en kompis och sällskapet tog sikte mot Jomalvik kanal i den finländska skärgården. Väl framme kraschade de båda mot ett brovalv varpå båten flög 150 meter längs vattnet och hamnade på sydsidan av kanalen.

Ögonvittnen talar om en hastighet på minst 40 knop och polisen uppger att båten var så illa demolerad att det var svårt att fastställda av vilket märke den var.

"Vet inte var han är"

I Ekenäs vet allmänheten att båten tillhörde JJ Lehto och att den var sex meter lång. Polisen vägrar uttala sig om namn eller detaljer om båten. Däremot berättar man att mannen som överlevde var i dåligt skick.

– Han har opererats mot en fysisk skada. Hur stora de psykiska skadorna är vet ingen. Vi vet inte ens om han är kvar på sjukhus eller har fått åka hem, säger Juha-Pekka Vuorinen till HBL.

Bernt Forstén väcktes tidigt på morgonen av att en man knackade på hans dörr.

– Han frös mycket och tog en handduk från klädstrecket för att värma sig. Jag ringde min son innan jag släppte in mannen. Han verkade alkoholpåverkad och talade finska vilket ledde till kommunikationsproblem. Men när det klarnade vad som hänt blev det ett stort räddningspådrag, säger han till Västra Nylands nättidning.

JJ Lehto inledde sin formel 1-karriär 1989 och var under en säsong stallkamrat med Stefan ”Lill-Lövis” Johansson innan han gick över till Scuderia Italia 1990.

Fyra år senare drog han sig tillbaka från F1-cirkusen.