Kubica trivs på Valenciabanan

Renaultföraren har
kört bra på stadsbanan

Foto: AP
Robert Kubica gillar att köra i Valencia, trots att många andra F1-förare tycker att banan är tråkig.
SPORTBLADET

Adrian Sutil tycker att banan i Valencia är dötrist. Och banan har inte direkt blivit känd för att bjuda in till tät racing med många omkörningar.

Men Robert Kubica trivs på Valenciabanan.

Förra året blev Kubica åtta i Valencia, första gången F1-cirkusen körde på banan 2008 var polacken trea.

– Jag vet att många andra förare inte tycker som jag, men jag gillar att köra i Valencia. Det är en intressant bana eftersom den är hälften gatbana och hälften en vanlig racingbana, säger Kubica till webbplatsen totalf1.com

Downforce mindre viktigt

Han tror att chanserna till en bra placering är goda för Renaultteamet.

– Valencia påminner om banan i Montreal när det gäller set-upen, de flesta kurvorna är lågfartskurvor där man koncentrerar sig på stabil bromsning och traction, vilket borde passa vår bil. Aerodynamik och downforce är inte lika viktigt, men man behöver naturligtvis ha en effektiv bil efersom det finns fyra ställen under varvet där man kommer upp i höga farter, förklarar Robert Kubica.

Precis som i Montreal kommer greppet att bli avgörande. I Kanada var det mycket halt.

– Jag tror att greppet kommer att vara bättre i Valencia än det var i Kanada. Fästet kommer att vara dåligt på fredagen men det blir nog snabbt bättre för det är fler klasser som tävlar, säger Kubica.

Trixigt med bromspunkten

Trots att banan knappast kommer att bjuda på någon omkörningsfest så gillar Kubica bland annat den första sektorn.

– Den har två chikaner där man får hoppa över kerbsen och det är väldigt smalt där. Men min favoritdel av banan är högfartssträckan mot slutet av varvet. Där är det full gas, men man måste verkligen hita rätt rytm mellan kurvorna. I sista kurvan är det väldigt svårt att hitta bromspunkten, man låser ofta framhjulen och det är en utmaning att hantera.

Renault ligger och kubbas med Mercedes strax bakom Red Bull, McLaren och Ferrari. Målet är att slå Mercedes, men Kubica har högre planer än så.

– Det vore skönt att slå alla, inte bara Mercedes. Glappet till täten är inte så stort, men vi har mycket att jobba med. Vi ha några uppdateringar på bilen, men det har de andra teamen också, så vi får se hur långt det räcker.

I VM-tabellen är Robert Kubica sjua, en poäng efter Mercedes Nico Rosberg.