”Formel 1-banan i Valencia är dötrist”

Force Indias Adrian Sutil gillar inte banan i Spanien

Foto: AP
Fjolårsvinnaren Rubens Barrichello på Valenciabanan.
SPORTBLADET

Valencia har jämförts med Monte Carlo – ett stadslopp med glamour.

Verkligheten är en annan:

– Banan är dötrist. Det är Monaco för de fattiga, säger Adrian Sutil.

För tredje året i rad stannar F1 i Valencia, där erbjuds ett stadslopp i hamnen. Inför premiären 2008 pratades det om glamour och ett stadslopp i Monacos anda, men med betydligt snabbare partier.

”Övervärderad bana”

Verkligheten är dock en annan:

– Mitt personliga intryck var redan 2008 att man övervärderat banan. Det var en otrolig hajp och förväntningarna var för höga, säger den förre F1-föraren David Coulthard.

Loppet har inte lockat den publik man hoppats på, arrangörerna har tvingats sänka åskådarkapaciteten och de har inte heller lyckats få tillräckligt många världskändisar att besöka VIP-området.

Ännu värre är det faktum att det inte varit tillräckligt mycket action på banan. Under förra säsongen var det inte en enda omkörning bland bilarna i toppen.

– Loppet är en stor besvikelse. Detta beror på en kombination av tre saker, banans layout, att fästet är fortfarande dåligt och det är för mycket smuts på banan, sa McLarens stallchef Martin Whitmarsh efter förra årets race och reaktionerna efter det första racet 2008 var ungefär de samma.

Ingen omkörningsfest

Det har helt enkelt varit för svårt att köra om, eftersom det varit näst intill omöjligt för förarna att komma tillräckligt nära bilen framför.

– Valencia är en underbar stad, men det är enormt synd att vi kör F1 där. Banan är ett perfekt exempel på ”bra tänkt, men uselt genomfört”. På pappret är det kanon, stadsbana, hamn och fullsatta läktare, men i verkligheten är banan dötrist eftersom det hela tiden är samma sak, säger Force Indias Adrian Sutil till Kicker.

– När det handlar om atmosfären kring banan som faktiskt ligger i industrihamnen så handlar det om "Monaco för fattiga”, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM