”Ferrari betalade ett högt pris för att lyda reglerna”

Stallets president kritisk till Hamiltons bestraffning

Foto: AFP
Fernando Alonso, mitten, och Stefano Domenicali, till höger, var inte glada över Hamiltons omkörning. Nu har Ferrari klagat hos FIA.
SPORTBLADET

Ferrari är mycket kritiska till tävlingsledningens hantering av Lewis Hamiltons omkörning av säkerhetsbilen.

Nu vill stallet att det internationella bilsportförbundet ska se över reglerna.

Ferrairteamet har haft svårt att smälta Lewis Hamiltons omkörning av säkerhetsbilen och nu vill teamchefen Stefano Domenicali att FIA ska se över reglementet igen.

”Lång tid att ge straff”

Domenicali är kritisk till att det tog så lång tid för tävlingsledningen att besluta om att ge Hamilton ett drive through-straff för att McLarenföraren körde om säkerhetsbilen. Under tiden hann Hamilton bygga upp en sådan lucka att han inte tappade någon placering när han väl tog sitt straff och körde genom depån.

– Naturligtvis är vi arga för att vi inte tog de poäng vi borde ha haft i racet. Vårt race misslyckades på grund av en situation som vi inte kunde kontrollera. Vi har tagit upp ärendet med FIA och resultatet är fastslaget, det kan vi inte ändra på. Men vi måste se till att de här sakerna inte händer igen, säger Domenicali till autosport.com.

Ferrarichefen ifrågasätter också varför de nio förarna som körde för fort efter säkerhetsbilen bara straffades med fem sekunders tidstillägg.

– Det som kan hända är att man i framtiden kanske väljer att bryta mot reglerna och ta det här straffet i stället för att respektera reglerna. Det är inte rätt.

Vill ändra reglerna

Domenicali menar att Ferraristallet inte bara klagar för sakens skull utan att man vill ha en diskussion kring reglementet.

– Jag har följt många mästerskap i USA där man ofta använder säkerhetsbilen, men jag har aldrig sett en liknande situation som i Valencia, säger Domenicali till autosport.com.

Även Ferraris president Luca Di Montezemolo är skarp i sin kritik av incidenten i Valencia.

– Ferrari betalade ett högt pris, medan de som inte följde reglerna straffades på ett sätt som var mildare än skadan som drabbade dem som höll sig till reglerna. Det är allvarligt och kastar en skugga över F1-sportens trovärdighet. Jag hoppas att FIA analyserar det som hände och vidtar nödvändiga åtgärder. Ferrari kommer att följa det här med stort intresse, säger Di Montezemolo till autosport.com.