F-duct kan ha orsakat Mark Webbers krasch

Hade inte handen
på ratten vid omkörningen

SPORTBLADET

Mark Webbers kollission med Heikki Kovalainen i Valencialoppet var mycket oväntad. Nu spekulerar italienska tidskriften Autosprint Magazine i att Red Bulls F-duct system kan vara orsaken till kraschen.

Den italienska tidskriften hänvisar till ombordkameran som visar att Webber inte har ena handen på ratten när han ska köra om Kovalainen.

Inte handen på ratten

Till skillnad från McLarens F-duct som förarna manövrerar med ena knäet, fungerar Red Bulls variant av systemet så att föraren håller vänsterhandens fingrar över ett hål, skriver totalf1.com.

Enligt Autosprint ska ombordkameran visa att Webber aktiverar F-ductsystemet vid omkörningen och att han alltså har fyra fingrar på vänsterhanden över hålet i stället för på ratten. Precis före kontakten med Kovalainen har Webber handen på ratten igen, men då är olyckan redan ett faktum.

Webbers teamkollega Sebastian Vettel medger att han är inte så förtjust i lösningen.

– Det är en väldigt smart idé och det är en stor fördel om man kan använda den rätt, men det är uppenbart att man inte har händerna på ratten hela tiden. Man vänjer sig vid det, men det är inte det mest bekväma, säger han till totalf1.com.