Flera F1-förare sågar den nya Silverstone

”Som att falla av en stol”

Foto: Reuters
Sebastian Vettel har pole position på Silverstone.
SPORTBLADET

Ett stort gupp mitt i en kurva.

Det gör förarna kritiska till nya Silverstone:

– Det är halt, ojämnt och ingen utmaning längre, säger Robert Kubica.

Förra året skulle det sista F1-loppet ha körts på Silverstone, men det blev inte så. I stället renoverades banan och man förändrade bansträckningen för att få till fler omkörningsmöjligheter.

Något som flera förare är kritiska till:

– Den nya delen är okej, men jag tyckte bättre om den gamla, säger Heikki Kovalainen till Motorsporttotal.

– Bridge och Priory var riktigt häftiga kurvor, men i den nya delen är det ingenting som höjer pulsen. Om det blir fler omkörningar är det väl bra, men det är ingenting speciellt.

Gupp i kurva elva

Den gamla klassiska Bridge har blivit en ny Abbey, i stället för att förarna viker av till vänster som tidigare är det nu en högersväng. Men det som förvånar de flesta förarna är de många ojämnheterna i den nya delen av banan. Framförallt är det ett stort gupp mitt i kurva elva.

– Det är som om man ramlar ner från en stol, det är tur att vi har säkerhetsbälte, det är lite märkligt att det är så ojämnt på den nya delen av banan, säger Sebastian Vettel, Red Bull, som startar i pole position. Intill honom står teamkompisen Mark Webber.

– Bortsett från guppen är det inte så illa, säger tyske Vettel som vann på banan i fjol.

– Den är inte så långsam som man tror.

Efter de första träningarna på fredagen var förarna kritiska till att kerbsen var för höga i Maggots, de menade att det kunde riskera säkerheten. Därför gjorde arrangörerna vissa förändringar där under fredagskvällen.

Men trots all kritik finns det också förare som är positiva till förändringarna:

– Jag gillar verkligen den nya banan. Den är rolig att köra, säger den dubble världsmästaren Fernando Alonso som överraskade startar från position tre.