Toppar och floppar i Formel 1-säsongen

Halva VM-serien har
körts – detta har hänt

SPORTBLADET

Halva säsongen är körd och Lewis Hamilton och McLaren leder VM.

Detta trots att Red Bull har dominerat.

Sportbladet har gjort en första sammanställningen efter de inledande tio loppen och självklart är du välkommen att lägga till din egen.

Foto: AP
Lewis Hamilton leder VM efter halva serien.

Topp:

Lewis Hamilton, McLaren

Känns som den skrattande trean. När Red Bull har problem med tekniken och varandra är det McLarens unge världsmästare som kan skörda frukterna av det.

Flopp:

Michael Schumacher, Mercedes

Han har fått storstryk av sin teamkollega Nico Rosberg (2-8) och har varken nått upp till sina egna eller någons annans förväntningar. Efter den här säsongsinledningen känns vinterns snack om VM-guld bara pinsamt. Han om någon borde veta vilken utmaning han ställdes inför.

Bana:

Ja, i Sydkorea har vi inte varit än så det känns spännande att satsa inför F1-sportens comeback i USA. I Austin, Texas 2012.

Samtidigt hoppas Bernie Ecclestone fortfarande på New York och efter fotbolls-VM har han återigen kastat blickar mot Sydafrika.

Citat:

Mark Webber:

- Inte illa för en andreförare, efter segern på Silverstone.

Bråk:

Red Bulls Mark Webber och Sebastian Vettel. Det började med kraschen i Turkiet och Vettels tydliga kroppsspråk och slutade (för den här gången) med vingen i Silverstone. Webber blev så arg för att han tvingades ge bort den till Vettel att han satsade allt in i den första kurvan.

- Det gjorde att segern smakade ännu sötare, skriver Webber på sin webbplats.

Frågan är om det går att få de två att hålla sams.

Snigel:

HRT-teamet. Om det är Senna, Yamamoto eller Chandhok spelar liksom ingen roll, HRT är absolut sämst.

Tjurigast:

Red Bull. Frustar och är helt galet bra på kvalet. Pole i nio av tio race, men för att vinna VM måste man vinna race och prestera varje tävlingshelg. Inte vartannat.

Regn:

Det är lätt att glömma det i sommarhettan, men det var regnen som hjälpte oss i inledningen av säsongen. I Australien, Malaysia och Kina kunde fansen njuta av spännande race. Mycket tack vare väderguden.

Diskussion:

Däcken, i Kanada höll inte däcken vilket skapade ett kaos och flera omkörningar. Teamen och förarna var riktigt irriterade medan fansen fick njuta av ett väldigt spännande race. Efter det gick Bernie Ecclestone ut och sa att han ville ha däck som inte håller så länge. Detta för att racen ska bli mer spännande.

Sommarplåga:

Ferrari hade stora förhoppningar inför Valencia, allt stämde. Nästan, så stod de där utan poäng. På Silverstone kvalade Fernando Alonso in som trea, men efter en bestraffning och lite otur slutade det utan poäng den gången med. Men trots det tror han på seger i VM. Ferrari minns Kimi Räikkönens fantastiska upphämtning från 2007 och hoppas på en liknande bedrift.

Smygare:

Vem trodde att Jenson Button skulle bli att räkna med i McLaren? Jag kan inte komma på någon mer än han själv. Men han har kört smart och smugit med och är tvåa i VM efter halva säsongen. Bara det är en bedrift.

FAKTA

Och så blir det i höst

Sebastian Vettel har verkligen fått lära sig att F1 har sina egna regler, han har haft problem med tekniken, med materialet, med sin teamkompis och med sig själv. Nu måste han vända det, annars står han där med tomma händer. Igen.

McLaren visade redan i fjol att de är mästare på att utveckla bilen, i år har de en bra grund att arbeta med och dessutom två förare som kan vinna.

Michael Schumacher har redan lagt ner den här säsongen. Frågan är om det inte är läge att lägga ner nästa också, men det tänker Schumacher inte göra. Han är i F1 för att vinna och han lär inte ge sig för än han bevisat att han kan. Mercedes jobbar stenhårt på att fixa till en bil som kan vinna och det är möjligt att stallet lyckas i år.

Även om det är troligare att teamets första GP-segrare heter Nico Rosberg...

Fernando Alonso är en vinnare. Kan han hålla humöret på rätt sida kokpunkten blir han farlig.

ARTIKELN HANDLAR OM