”Förväntningarna är höga”

Janne Blomqvist inför helgens race på Hockenheim

SPORTBLADET

Viasats F1-kommentator Janne Blomqvist gillar Hockenheim.

– Det är en bra bana, folk ser bilarna, den har en intressant hårnål och det är alltid mycket folk här, säger han till Sportbladet.

Helgens fajt på Hockenheim ser Janne Blomqvist som en höjdpunkt, inte bara för alla tyska fans som har många hemmaförare att heja på. Hela sex tyska förare står på startlinjen.

Vad kan vi förvänta oss för ett lopp på Hockenheim?

– Bridgestone har tagit med sig två däcktyper, supersoft och hard, vilket kan göra loppet mycket intressant. Supersoft kommer att gälla som kvaldäck, men de kommer antagligen bli mycket kortlivade under loppet, vilket kan ställa till det. De team som gynnas är de som kan vara snabba på kvalet men snälla mot däcken. Vi vet att Ferrari har haft svårt att få upp temperaturen i däcken så det här kan passa dem. De flestat teamen kommer med uppdateringar, men det ska bli intressant att se vad Red Bull har i rockärmen. De har ju haft annat att tänka på med sin interna dispyt.

Är du förvånad över hur säsongen har utvecklat sig?

– Det är oväntat att McLaren leder, men Red Bull har ju haft svårt att utnyttja att de har den bästa bilen. Jag är också lite förvånad över att Mercedes har floppat så stort och att Ferrari haft så mycket strul. Men Alonso säger fotfarande att han ska vinna VM och det tycker jag är en skön attityd. Dehar trots allt ganska mycket speed och den dagen allt börjar funka blir de livsfarliga.

Är det någon förare som kommer att glänsa extra mycket på Hockenheim?

– Lewis Hamilton var helt grym senast, jag tror att han kommer att vara stark. Hans stallkamrat Jenson Button är bra på att ta hand om däcken, men han kvalar för dåligt för att vara med och slåss om segrarna.

Kan Mercedes ta en pallplats inför hemmapubliken?

– För Nico Rosberg är det möjligt, han är den snabbaste av dem. Mercedes har nya uppdateringar på bilen men jag är tveksam om det räcker. Skulle Schumacher stå på pallen så skulle det vara mycket oväntat.

Vill du säga något om något av de nya teamen i serien?

– Man kan inte sluta förvånas över HRT. Den här gången byter de ut Karun Chandhok och man förstår att det inte handlade om någon felskickad e-post när de bytte ut Bruno Senna förra omgången. De behöver pengar, så de petar en förare och tar in någon som kan betala och sedan hittar de på någon historia. Det är inte proffsigt, Senna och Chandhok har ju slitit som sjutton för att få det att gå ihop. Nej, jag tycker att teamet borde ha ordnat budgeten för hela säsongen direkt i stället för att göra så här.