Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ferraris hån mot hela F1-världen

Förbjudet – men stallorder är ett måste för att vinna VM

Fernando Alonso, Stefano Domenicali och Felipe Massa på pallen i Hockenheim. Ferrari straffades direkt med 100 000 dollar i böter för den förbjudna stallordern till Massa.   Fernando Alonso, Stefano Domenicali och Felipe Massa på pallen i Hockenheim. Ferrari straffades direkt med 100 000 dollar i böter för den förbjudna stallordern till Massa. Foto: AFP

Man kan kalla det för bedrövligt, oacceptabelt och vad ni vill.

Men faktum är att stallorder alltid har funnits och kommer alltid att finnas. Det är ett måste för den som vill vinna VM.

Däremot är sättet som Ferrari genomförde det på ett hån.

Det är lika bara att vi klargör en sak direkt, stallorder är förbjudet. Det förbjöds efter ”Let Michael pass for the Championship” i Österrike 2002 och det gjordes för att slippa scener där en förare bromsar in för att släppa förbi den andra.

Den gången handlade det om Ferrari – nu handlar det återigen om Ferrari.

Ett märkligt sammanträffande?

Knappast.

”Det har skötts snyggare”

Ferrari är och har länge varit mästare på just den detaljen. Så även om regeln kom till 2002 så har stallordern självklart funnits kvar, Michael Schumacher hade aldrig blivit så framgångsrik utan just stallorder.

Men skillnaden är att den skötts betydligt snyggare än så här. Det som är illa i det här sammanhanget är på det sättet som den sker, att en förare bara bromsar in och säger ”varsågod” och att man efteråt sitter på en presskonferens och bara – ursäkta uttrycket – pratar en jävla massa skit.

För det var precis det som segraren Fernando Alonso och tvåan Felipe Massa gjorde.

Domenicali slingrade sig

Ferraris teamchef Stefano Domenicali som brukar vara en hyvens man sprang slalom mellan reportrarna efteråt på ett sätt som ingen italienare gjort sedan Alberto Tombas glansdagar och hasplade ur sig:

– Nej, nej det var förarna som själva tog beslutet. Det var ingen teamorder.

Faktum är att så länge det är ett individuellt mästerskap och ett lagmästerskap så kommer det alltid att finnas teamorder. Det måste göra det, det går inte att vinna utan att ha ett lag bakom sig. Ärligt talat, med tydliga direktiv hade aldrig McLaren med Lewis Hamilton och Fernando Alonso slarvat bort VM-titeln 2007 och om Mark Webber hade följt stallordern hade Sebastian Vettel troligen varit i ledningen av årets VM...

Om nu Massa hade vunnit i Tyskland och det hade saknats fem poäng för att Alonso skulle ta VM-titeln i höst så hade folk frågat sig en enda sak:

– Vad sjutton sysslade ni med på Hockenheim? Vad klantigt att förlora titeln på det sättet.

     

Egentligen är regeln rätt löjlig, stallorder används och kommer alltid att användas så varför tjafsa om det? Vad är det så fult med att göra det i F1?

Hur många gånger har vi inte sett hur etiopierna har offrat sig för Haile Gebrselassie, Kenenissa Bekele eller Tirunesh Dibaba på friidrottsmästerskapen ?

Vad var Marcus Hellners OS-guld?

Ett lagarbete där Anders Södergren och Johan Olsson offrade allt för sin polare.

     

Ferrari protesterar inte mot böterna på 100 000 dollar, det är egentligen svar nog på frågan om det var en stallorder eller inte.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet