Schumi försvarar Ferrari

”Det handlar om VM”

SPORTBLADET

Michael Schumacher försvarar Ferraris stallorder:

– Det är ingen söndagstur, det handlar om VM.

Foto: Getty Images
Michael Schumacher förstår Ferraris beslut om teamordern.

Michael Schumacher fick hjälp av Rubens Barrichello vid flera tillfällen under sina år i Ferrari och han försvarar nu Ferraris agerande på Hockenheim.

– Jag såg på min monitor att Felipe ledde och plötsligt hörde jag att Fernando hade vunnit. Självklart hade jag funderingar om det, säger han till RTL.

”Kan förstå det”

– Men man måste vara ärlig, det är ingen söndagstur utan det handlar om ett VM och om poäng. Den som har flest poäng efter ett visst datum får köra för mästerskapet. Om det saknas fem poäng till ett VM-guld i slutet av säsongen så skulle alla säga: ”Vad var ni för idioter på Hockenheim?” Därför kan jag förstå det.

Stallordern förbjöds sedan Rubens Barrichello gav Schumacher segern i Österrike 2002.

Extremt hårt lagarbete

– Men vad är en stallorder? Jag ser det kanske annorlunda, men det är bara en förare som kan vinna VM och det är han som har flest poäng i slutet av säsongen. Hela teamet arbetar extremt hårt för det under hela säsongen, man arbetar över och man arbetar nätterna igenom, tänk på vilken uppoffring det innebär och när en har fler poäng än den andra så är det så. Alla förstår det om man gör så i det sista loppet men man kan också ta samma beslut vid ett tidigare tillfälle under säsongen, säger den sjufaldige världsmästaren som nu kör för Mercedes.

– Jag har ofta upplevt att folk varit upprörda över mitt förhållningssätt, men jag kunde inte acceptera det då och jag tänker inte göra det nu heller. Det handlar om ett VM, ingenting annat.

Samtidigt tycker han självklart synd om sin vän, Felipe Massa, som numera är hjälpryttare åt Fernando Alonso.

– Felipe är en bra vän och självklart hade jag unnat honom den framgången, säger Schumacher till Sky.

– Men jag pratar om hur det är generellt och det är något som jag står bakom till 100 procent. Jag blir hellre kritiserad och har alla poängen än tvärt om.

FAKTA

Så tycker experterna

Eddie Jordan, före detta teamchef:

– Ferrari bestal oss på en duell mellan sina förare, de borde skämmas. Det var en tydlig stallorder och jag tycker att det är bedrägeri. Båda bilarna borde diskvalificeras.

David Coulthard, fd F1-förare:

– Regeln är löjlig, precis som videobesvisen inom fotbollen. Det är dags att ändra regeln.

Niki Lauda, trefaldig världsmästare:

– Det är helt oacceptabelt. Sedan sitter de där på presskonferensen och pratar en massa skit och vet ingenting om någonting. Tror de att vi är dumma i huvudet? Först ber de Felipe om ursäkt och sedan tar Fernando tillbaka det. Det är det mest ofattbara som hänt i F1-historien.