”En stor skam för F1”

Red Bulls chef kritiserar Ferraris stallorder

Foto: AP, Getty Images,
Nick Fry, till vänster, och Christian Horner, till höger, anser att F1-sporten förlorat stort på Ferraris stallorder.
SPORTBLADET

Det har stormat rejält kring Formel 1-sporten och Ferrari sedan den omdiskuterade stallordern vid gårdagens race.

Red Bulls Christian Horner skräder inte orden:

– Det är en stor skam för F1 att Ferrari inte lät Felipe och Fernando tävla mot varandra, säger han till autosport.com.

Red Bulls teamchef Christian Horner tycker att F1-sporten är den som tappar mest i anseende i svallvågorna efter Ferraris stallorder-skandal.

”Sporten förlorar mest”

– Den enda förloraren idag är Formel 1. Ferrari är ett fantastiskt team och det är en stor skam för F1 att Ferrari inte lät Felipe och Fernando tävla mot varandra. De största förlorarna är fansen, säger Horner till autosport.com.

– Vi fick mycket kritik i Istanbul när vi lät våra förare tävla mot varandra, men jag anser att det är det enda rätta och sportsliga sättet, säger Horner och syftar på deltävlingen där Sebastian Vettel och Mark Webber körde ihop.

Även Nick Fry, Mercedes chef, anser att sporten lidit stor skada av händelsen.

– För det första tycker jag att vi alla måste lyda reglerna. Det här är sport och fansen vill se förarna fajtas mot varandra. Jag tycker att vi måste låta förarna kämpa mot varandra och bara gripa in om det håller på att gå överstyr och de kör varandra av banan, säger Nick Fry till autosport.com.

Likvärdig behandling är bäst

Fry menar att varje stall måste bestämma sig för sin strategi och sedan hålla sig till den.

– Jag tror att man måste börja med en grund, och grunden så länge jag har varit i det här teamet är att vi behandlar båda förarna likvärdigt.

Fry har varit i stallet sedan det gick under namnen BAR och Brawn.

– När jag först kom till teamet med Jacques Villeneuve och Olivier Panis var det mycket svårt att behandla förarna rättvist eftersom vi inte var tillräckligt bra organiserade. Ibland kunde vi bara ge en av förarna något, och inte den andre. Men båda visste hur det låg till och vi försökte fördela uppdateringarna rättvist. Den situationen har ändrats för länge sedan och den enda regeln i dag är att förarna inte ska krascha med varandra. Förutom det så har teamet ett ansvar att ge förarna likvärdigt material, säger Nick Fry.