Ferrari kan slippa fler bestraffningar

”Kan inte straffas för samma sak två gånger”

Foto: Getty Images
Ferrari kan slippa fler straff efter teamordern, det tror i alla fall FIAS:s vicepresident Carlos Garcia.
SPORTBLADET

Slipper Ferrari straff?

– De kan inte straffas för samma sak två gånger, säger FIA:s vicepresident Carlos Gracia.

Spanjoren var på Hockenheim och han tror att Ferrari kan klara sig med ett straff på 100 000 dollar, även om FIA:s världsråd tar upp saken i september.

– Jag var i Tyskland som vikarie för Jean Todt, men jag hade självklart inget inflytande på det beslut som tävlingsledningen tog, säger Carlos Gracia till spanska AS.

– Tävlingsledningen var helt oberoende och i det här fallet hade de inget annat val.

Håller med om regelbrottet

Spanjoren håller med tävlingsledningen och menar att Ferrari bröt mot reglerna:

– Helt klart, säger FIA:s vicepresident.

Men han har ändå full förståelse för att Ferrari satsade på att byta position på förarna:

– Vettel kom bakifrån och han hade kanske kunnat hota segern. Alonso var helt klart den snabbaste av de båda förarna.

Den tionde september träffas FIA:s världsråd vid Comosjön i Italien, detta för att delegaterna sedan ska kunna följa Italiens GP på Monza. Men till skillnad från de andra delegaterna förväntar sig inte Carlos Garcia någon ytterligare bestraffning för Ferrari.

– Ingenting kommer att hända, Ferrari har fått sitt straff och accepterat, därmed är saken utagerad. Det går inte att straffas två gånger för samma regelbrott.

Vill ta bort föbudet

Spanjoren berättar också att han i framtiden kommer att arbeta för att man ska ta bort förbudet mot teamorder för att stallen själva ska få möjlighet att styra över det bästa resultatet för teamet.

– Jag vill arbeta för det, men det är lite komplicerat, F1-kommisionen måste enas om ett förslag och sedan lägga fram det för världsrådet.