Skandalonso

Fusk, spionage, stallorder – Fernando Alonso har varit inblandad i alla skandalare som skakat F1-världens sedan 2006

SPORTBLADET

Fyra stora F1-skandaler på fem år.

En person är på något sätt inblandad i samtliga.

Fernando Alonso.

Att Fernando Alonso vann loppet på Hockenheim i söndags efter en förbjuden stallorder är ingen hemlighet.

På det 21:a varvet försökte han köra förbi teamkollegan Felipe Massa i ledningen men misslyckades och beklagade sig på teamradion:

– Detta är löjligt.

Enligt Auto, Motor och Sport svarade teamet:

– Vi är ledsna vi kan inte göra något för dig.

Tre uppmaningar

Sedan föll spanjoren tillbaka och tappade 3,4 sekunder på ett par varv för att sedan dra på några riktigt snabba varv och visa vilken bil som var snabbast.

Sedan gav Ferrari Felipe Massa två kodade uppmaningar om att släppa förbi sin teamkollega, men han struntade i det. Vid det tredje tillfället var tonen från teamet en annan:

– Fernando är snabbare än vad du är, bekräfta att du uppfattat meddelandet.

Förbjuden teamorder

Därefter körde Fernando Alonso enkelt förbi och vann racet och alla som såg på förstod att Ferrari delat ut en förbjuden teamorder. Därefter blånekade samtliga Ferrarimedarbetare till att det var en teamorder, men stallet straffades ändå med 100 000 dollar i böter FIA:s världsråd ska ta upp ärendet senare i höst.

Det är dock ingen garanti för att straffet skärpts och Sportbladet har tittat närmare på de senaste tre stora skandalerna inom F1 och en person har på ett eller annat sätt varit inblandad i samtliga.

Fernando Alonso.

Men hittills har han alltid gått fri.

FAKTA

Skandalerna kring Alonso

2006

Alonso och Renault vann VM, teamet hade använt sig av en massdämpare som förbjöds under sommaren och efter regeländringen vann Alonso bara ett enda lopp.

Det pratades om att FIA vetat om problemet, men dröjt med beslutet och på så sätt favoriserat Renault.

2007

Spygate, en McLaren-medarbetare hade tagit emot ritningar i från Ferrari och teamet diskades från konstruktörs-VM och tvingades betala 100 miljoner dollar i böter. Alonso slapp straff eftersom han lämnade över ett mejl som bevisade att McLaren använt sig av Ferrariinfomation till FIA.

2008

Chrashgate, Fernando Alonso kvalade dåligt till nattloppet i Singapore, men han tog ett tidigt depåstopp. Sedan kraschade hans teamkollega Nelson Piquet Jr precis så som teamet planerat och han tvingade ut säkerhetsbilen. Detta gjordes för att hjälpa Alonso som vann loppet. Flavio Briatore och Pat Symonds lämnade teamet när skandalen uppdagades och är spärrades från F1 till 2013. Alonso däremot visste ingenting om någonting och slapp straff.

2009

Efter teamordern på Hockenheim visste han inte heller någonting om det som alla andra såg.

ARTIKELN HANDLAR OM