”Ville ha säker lucka”

Webbers hårdkörning
räckte till ny seger

SPORTBLADET

Den ändrade strategin – det var nyckeln till segern.

Och VM-ledningen.

– Nu ser jag fram emot omstarten, säger Mark Webber.

Ungerns GP var det sista F1-loppet inför det nästan fyra veckor långa sommarlovet.

Red Bull hade ett perfekt utgångsläge med Sebastian Vettel i pole position och Mark Webber på plats två.

Vettel tog starten

I starten drog Sebastian Vettel i från samtidigt som Mark Webber som startade på den något smutsigare sidan fick försvara sig, Fernando Alonso som låg bakom Vettel körde också om.

– Det var tufft i starten, sedan kom Lewis Hamilton också bakom och jag fick kämpa. Det är inte så lätt att göra något på den här banan och det var ingen skön känsla att se dem försvinna där framme, säger Mark Webber.

Men när säkerhetsbilen kom ut på det 14:e varvet så tvingades Red Bull att ta ett intressant beslut. Mark Webber som hade missat infarten till depån fick stanna kvar på banan medan Fernando Alonso, Ferrari och Sebastian Vettel, Red Bull lyckades ta sig in.

Sebastian Vettel slarvade sedan och missade omstarten och Mark Webber kunde enkelt försvara sin ledning.

– Jag visste att jag var tvungen att köra in 20 sekunder efter säkerhetsbilen lämnat banan till dess att jag gick in i depå och jag bad om lite till, säger Mark Webber som körde som en pil i täten av fältet.

Lång resa på mjuka däck

Han höll i de supermjuka däcken i 43 varv innan han gick in i depå och han kom även ut ur depån som ledare.

Där avgjordes racet.

Fernando Alonso, Ferrari gick i mål som tvåa och Sebastian Vettel som trea.

– Jag ville ha en säker lucka och kunna gå in i depå utan press. Mitt vänstra framdäck var helt slut och jag hade problem på slutet av den stinten, säger Mark Webber.

– Men när jag sedan fick på de nya däcken så visste jag att det skulle gå. Sebastian hade en enorm otur och målet för oss var att ta en dubbelseger, men det räckte inte riktigt. Trots det var det en bra dag.

För samtidigt som Red Bull körde in på första och tredje plats tvingades Lewis Hamilton, McLaren, att bryta med en trasig växellåda och Jenson Button körde in på åttonde plats.

Det gör att Mark Webber nu är VM-ledaren när det är dags för sommarlov.

– Det är viktigt med en seger i det sista loppet, men vi måste behålla fötterna på marken i alla fall. Det är mycket arbete kvar både för oss och teamet, även om det självklart är skönt med ett par extra poäng, säger Mark Webber.

– Nu ser jag verkligen fram emot de kommande två racen i Europa som avslutar vår säsong här. Både Spa och Monza är härliga att köra på.

Mark Webber vann därmed sitt fjärde race för i år i sitt 150:e lopp och det var även Red Bulls 100:e lopp.

Nästa race körs i Belgien den sista helgen i augusti.