Andersson: ”Mercedes kan lägga ner säsongen”

En oväntat jämn VM-serie

Foto: AFP
Nico Rosberg har varit den bäste av de båda Mercedesförarna.
SPORTBLADET

Elva lopp är avslutade och Red Bull leder VM.

Så självklart, men ändå så osäkert. Inget annat team förlorar så mycket - hela tiden.

Därför väntar en fruktansvärt spännande höst.

Mer än halva F1-säsongen är körd och det är dags för tre veckors sommarlov innan den andra halvan startar i Belgien den sista helgen i augusti.

Att Red Bull och Mark Webber är i ledningen av VM känns ganska naturligt sett till hur kvalen har sett ut, teamet borde ha en ointaglig ledning i båda mästerskapen.

Men så är det inte. Långt i från.

Allt är vidöppet

VM är vidöppet i år och när åtta lopp återstår är det fem förare inom 34 poäng – och tänk på att en seger ger 25.

Red Bull var de stora favoriterna inför säsongen med tanke på hur de avslutade fjolåret, men samtidigt har de drabbats av det ena snöpliga misstaget efter det andra. Det handlar om:

Förarmissar, som när Sebastian Vettel satt och sov under gårdagens omstart, det interna bråket i England eller när bilarna krockade i ledningen av Turkiets GP.

Tillförlitligheten. Teamet har det bästa designerteamet med och omkring Adrian Newey, men bilarna är så enormt känsliga. De har vunnit sex av 12 lopp, men haft pole i elva av dem.

Det är ingen bra statistik.

McLaren har återigen visat att de är enormt bra på att utveckla bilen under säsongen. De ledde båda mästerskapen fram till gårdagens race, men varför klarar de inte av att bygga en snabb bil till säsongsstarten?

Ferrari var den stora besvikelsen fram till loppet i Valencia, sedan hade framförallt Fernando Alonso otur med ett par domslut. Däremot har de visat de senaste två racen att det är en kraft att räkna med och man får absolut inte räkna bort en Fernando Alonso på jakt.

”Knyt upp Rosberg”

Mercedes däremot kan lägga ner säsongen. Michael Schumacher lär inte vinna i år, han är inte ens nära. Däremot borde tyskarna knyta upp Nico Rosberg för en lång tid framöver. Han har i alla fall framtiden framför sig.

Så vem vinner VM?

Jag vet inte vad jag ska svara, för det kommer att bli fel oavsett.

Så otroligt jämnt är det.