”Han har fått en varning”

Coulthard kritiserar Schumi – men anar en vändning

SPORTBLADET

Michael Schumacher fortsätter att få kritik.

Även om han har bett om ursäkt

– Det var en början, men det är en lång väg kvar innan det går att kalla honom för en sann mästare, anser David Coulthard.

Foto: AP
David Coulthard kritiserar Schumacher.

Den före detta F1-föraren David Coulthard är numera rådgivare åt Red Bull, F1-extert åt brittiska BBC och han skriver krönikor åt The Telegraph.

I sin senaste analys går han mycket hårt åt Michael Schumacher efter tyskens behandling av Rubens Barrichello under loppet i Ungern.

”Inse att han också gör fel”

– Stoppa pressarna. Det finns mirakel, inleder David Coulthard sin krönika i den brittiska tidningen.

– Jag är inte övertygad om i fall Mercedes har beordrat Michael Schumacher att be om ursäkt, om han fick dåligt samvete av måndagens tidningar (det hade varit första gången) eller om han verkligen vill be om ursäkt för att han nästan satte Ruben Barrichello i muren när de körde i 200 km/tim. Men efter detta kanske vi ska ändra vår uppfattning åt honom. Kanske kan Michael år 2010 inse att han också gör fel. Det hade han aldrig gjort under sin första F1-karriär.

David Coulthard berättar sedan om ett samtal som han och Schumacher hade på Monza 1998, det var tävlingshelgen efter det att tysken kört in i baken på hans McLaren och sedan sökt upp Coulthard i depån:

– Are you trying to ... kill me? sa han i garaget. I alla fall så träffades vi på neutral mark, i Bernie Ecclestones cateringtält. Han vägrade att ta något som helt ansvar för olyckan och jag frågade om han hade haft fel någon gång i sitt liv. ”Nej, inte vad jag minns” svarade han.

– Den historien bekräftar vad han saknar. Han är en fantastisk förare, men får ingen plats i sportens Hall of Fame eftersom han är så osportslig. Det som hände i söndags vara bara en i raden av händelser på banan, Adelaide 1994, Jerez 1997, Monaco 2005. Inte bara det att den taktik han använder sig av är smaklös, han vägrar dessutom att be om ursäkt för det även om det var helt fel. Fram till och med i måndags, skrivr Coulthard.

David Coulthard frågar sig sedan om det är så att Michael Schumacher har ändrat sig eller om det bara är ett försök att väja sig mot all kritik och han funderar också på om Schumachers ursäkt har fått alla de som bett honom att lägga av att ändra åsikt.

Har något att uträtta

– Personligen tycker jag inte att man ska jaga bort honom. Han är inte den sämste föraren i fältet, han har någonting kvar att uträtta och det finns någon som är villig att betala honom för att göra det. Han kan själv bestämma hur länge han ska fortsätta, säger Coulthard.

– Men han har fått en varning. Om han väljer att stanna så kommer incidenter som den i söndags verkligen skada honom. Ursäkten var en början, men det är en lång väg kvar innan det går att kalla honom för en sann mästare.

Mercedes sportchef Norbert Haug går nu ut och försvarar sin förare:

– Michael har bett om ursäkt och han accepterar det straff som han har fått, säger Haug till Der Tagesspiegel.

– Det borde alla andra också acceptera och därmed kan vi sätta punkt för det här ämnet.