Ett tuffare test väntar de nya framvingarna

FIA granskar Red Bulls
och Ferraris vingar igen

Foto: AFP
Ferraris framvinge har ifrågasatts av de andra teamen som undrar om den är tillåten. Nu ska FIA testa Ferraris och Red Bulls framvingar igen.
SPORTBLADET

Kritiken mot Red Bull fortsätter.

Därför skärper FIA sina tester – och flera team riskerar att tvingas bygga om framvingarna.

Under sommaren har flera team varit mycket kritiska mot de framvingar som Red Bull och Ferrari använder. FIA har testat vingarna och de håller sig inom reglerna.

Nytt test på Spa

Men eftersom konkurrenterna inte är nöjda med resultatet ska FIA nu göra ytterligare ett test på Spa den sista helgen i augusti.

Och förbundet kommer att vara ännu mer noggrant. Hittills har regeln varit att vingen ska stå emot 50 kilo och därför har man testat med just 50 kilo. Men eftersom konkurrenterna misstänker att framvingen rör sig vid så höga hastigheter att kraften är betydligt större än 50 kilo så ska FIA nu testa med 100 kilo, och i stället för att plattan får röra sig 10 millimeter så får den nu sjunka 20 millimeter – allt annat är ett regelbrott.

Tror vingen rör sig mer

Enligt italienska La Stampa misstänker konkurrenterna att den yttre delen på vingen rör sig betydligt mer än 20 millimeter.

– Vi kommer att anpassa det och det ska inte påverka prestandan, säger en icke namngiven källa inom Ferrari till tidningen.

Redan i går arbetade Fernando Alonso i simulatorn för att testa ett nytt aerodynamikpaket till hösten.