Senna är oroad för HRT-stallets framtid

”Ekonomin bromsar utvecklingen av bilen”

Foto: AP
Bruno Senna.
SPORTBLADET

F1-föraren Bruno Senna avslöjar att HRT-stallet har ekonomiska problem och att det hindrat stallet från att utveckla sina bilar.

– Få team är garanterade att stå på gridden nästa år. Hispania och några andra team kan inte ge såna garantier, säger Senna till autosport.com.

HRT-teamet debuterade i F1 i år utan att ha hunnit med några tester. Bristen på ekonomiska resurser har gjort att stallet inte heller har kunnat utveckla bilen under säsongen.

– De ekonomiska problemen bromsar utvecklingen av bilen, säger föraren Bruno Senna till brasilianska medier under en presskonferens.

Klarar året ut

– Vi kan hålla i gång teamet resten av säsongen, men vi kan inte vara som Red Bull, som har nya saker i bilarna varenda helg, säger Senna.

Situationen för honom som förare har ändrats en hel del under säsongen, men brasilianaren säger att det var svårt att förutse.

– Vi visste att det skulle vara en stor risk att gå med i ett nytt team. Men allt ändrade sig från att vi skrev på och säsongen startade. Vi hade ett starkt kontrakt och vi kunde inte förutse vad som skulle komma, säger han.

Läroperioden har varit intensiv. Så gott man har kunnat har teamet försökt göra det mesta av sina förutsättningar och förbättra bränsletanken, elektroniken och andra saker, förklarar Senna.

Det fanns också diskussioner om att köpa delar från Toyotas F1-bil.

– Hispania behöver FIA homologering för att använda delarna, så det är mer komplicerat än man kan tro, förklarar Senna.

Om teamet kommer att finnas kvar även nästa säsong är inget som Bruno Senna kan svara på.

– Få team är garanterade att stå på gridden nästa år. Formel 1 är inte lätt. Hispania och några andra team kan inte ge såna garantier.

Lotus främst av de nya

De båda ordinarie förarna Bruno Senna och Karun Chandhok har båda två fått sitta på bänken när HRT-teamet har tagit in Sakon Yamamoto som ersättare. Troligen beror det på att stallet behöver få in pengar och att Yamamoto betalar för sig.

I kampen mellan de tre nya teamen leder Lotus än så länge. De tre nykomlingarna har alla noll poäng, men rankas efter den bästa placering de har. Lotus har som bäst en trettondeplats och två fjortondeplatser medan HRT har två fjortondeplatser och en femtondeplats. Bakom dem ligger Virgin som har en fjortondeplats som bäst och sedan har placerat sig som 16:e och 17:e.

Det är bara de tio främsta bilarna som tar poäng i varje lopp.

ARTIKELN HANDLAR OM