Fördel för Ferrari

Alonso är femma – men stallet satsar fult på honom

Foto: AP
Fernando Alonso är femma, men Ferrari satsar fullt på honom medan konkurrenterna Red Bull och McLaren har två förare vardera med i leken.
SPORTBLADET

Fem förare inom 20 poäng.

Mark Webber, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Jenson Button och Fernando Alonso.

Det betyder en liten fördel för Ferrari.

Som satsar allt på ett kort.

F1 har fortfarande lov, i en vecka till är det sommaruppehåll för förarna och sedan är det dags för slutspurten. Den avslutas med två lopp i Europa och sedan är det dags för tre lopp i Asien och ett i Sydamerika innan säsongen avslutas i Abu Dhabi.

Fördel Ferrari

För en seger får föraren numera 25 poäng och det skiljer 20 poäng mellan VM-ledaren Mark Webber Red Bull och VM-femman Fernando Alonso, Ferrari.

Och det är spanjoren som har bäst utgångsläge, även om han har minst antal poäng.

Ferrari är det enda toppteamet med en förare i VM-kampen och kan de kan koncentrera sig helt på honom. Att de dessutom redan gör det har teamet redan visat, med teamordern på Hockenheim.

Det enda stora orosmolnet i nuläget är bara det FIA-möte som sker fredagen före tävlingen på Monza, där ska det högsta organet bestämma sig för om Ferrari bröt mot reglerna på Hockenheimring och om de i så fall ska straffas ytterligare för det. Teamet har redan fått ett bötesbelopp fastställt.

Hos Red Bull, som har den snabbaste bilen och hos McLaren som verkar få ut max av både bil och förare, finns det ett stort problem. Utåt sätt behandlas båda förarna lika, det ska ge den förare som har försprång i VM-tabellen en liten fördel. Men det skiljer bara tio poäng mellan Mark Webber och Sebastian Vettel i Red Bull och mellan Lewis Hamilton och Jenson Button hos McLaren.

Tät fajt i två stall

Det gör att teamen måste fortsätta att satsa på båda för om man redan nu väljer exempelvis Webber hos Red Bull och han gör ett misstag kan teamkollegan Sebastian Vettel vara förbi på bara ett enda lopp – och i slutändan är risken då stor att teamet ”snott” poäng av den förare som i det sista racet har störst chans på titeln.

Med andra ord måste de båda teamen vänta – till dess att förarna avgör mästerskapet på banan. Och hoppas att de inte spelar bort varandra från VM-titeln.