Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

En smäll som kan ha avgjort hela VM

Hamilton och Webber drar ifrån när Button, Vettel och Alonso blev poänglösa

Sebastian Vettel körde in i Jenson Button, en krasch som mycket väl kan avgöra VM. Sebastian Vettel körde in i Jenson Button, en krasch som mycket väl kan avgöra VM. Foto: EPA, Scanpix

Sebastian Vettel kör in i Jenson Button. Är det kraschen som avgör VM?

Det är mycket möjligt.

Inför F1-loppet på Spa var det fem förare inom 20 poäng som alla hade stora chanser på VM-titeln.

Men efter loppet är läget annorlunda, den nye VM-ledaren Lewis Hamilton som också vann loppet och VM-tvåan Mark Webber som var tvåa, har dragit i från de andra. Plötsligt skiljer det 31 poäng mellan Hamilton och bronsmannen Sebastian Vettel.

Oberäknelig bana

Spa-banan i Belgien är en av förarnas absoluta favoriter, men det är också en bana som skiljer männen från pojkarna, agnarna i från vetet – och om ni vill VM-kandidaterna från den stora massan. Detta inte bara för att den är svår utan framförallt eftersom vädret är fullständigt oberäkneligt och det kan vara blött på en del av banan för att vara torrt i nästa kurva.

Det var kaos på Spa från den första metern. Red Bulls Mark Webber hade problem med kopplingen och missade starten fullständigt. Rubens Barrichello firade sitt 300:e lopp med att köra in i Fernando Alonso på det första varvet, även om Ferrariföraren klarade den smällen så såg han sedan själv till att snurra av och bli stående mitt på banan. Dessutom firade Sebastian Vettel sitt 30:e lopp för Red Bull med att låta högerfoten styra och sedan köra in i Jenson Button, McLaren.

Det innebär att tre av de fem VM-kandidaterna inte tog en enda poäng – medan de andra två plockade ut det som gick.

Mark Webber använder till skillnad från sin teamkollega Vettel huvudet och såg till att utnyttja Robert Kubicas misstag i Renaults depå och kunde ta hem andraplatsen. Lewis Hamilton körde hem segern säkert – även om han var illa ute när han for av banan i regnet tio varv i från mål.

Två slåss om titeln

De två känns nu som de två hetaste kandidaterna till VM-titeln.

Mark Webber som kämpat i så många år men som aldrig fått det erkännande som han förtjänat, har tagit ytterligare ett steg framåt den här säsongen. Han är kall, smart och har en riktigt bra bil.

Lewis Hamilton som förlorade titeln på ungdomligt oförstånd 2007 har mognat ordentligt och han kommer inte att ge sig. Dessutom kommer nu Monza som är ytterligare en bana som passar hans McLaren.

Därför känns det som om VM har blivit en tvekamp – men det är inte tillåtet med några misstag. Då är de tre där bakom ikapp igen.

     

Min son älskar Blixten McQueen. Sebastian Vettel borde också lyssna på den sagan – den inleds med: ”Blixten McQueen var snabb, men ibland räcker det inte med fart för att vinna ett lopp.”

Det är dags att kyla ner sig och använda huvudet också, det fungerar inte med fem depåstopp.

     

Adrian Sutil var femma, Force India tycks trivas på Spa.

     

Michael Schumacher trivs på sin favoritbana. Mercedesföraren körde upp sig från plats 21 i starten till plats 7. Ändå var det hans sämsta placering i mål på Spa.

     

Sex lopp återstår, om två veckor avslutas Europasäsongen på Monza. Missa inte det.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet