”Hamilton överlägset bra”

F1-kommentatorn Janne Blomqvist analyserar loppet på Spa

SPORTBLADET

Viasats F1-kommentator Janne Blomqvist ger sin syn på F1-loppet på Spa-banan.

Det blev ett dramatiskt lopp i Belgien, med regn och påkörningar.

Vad tycker du om banan?

– En helt fantastisk bana, men den ligger på fel ställe. Det regnar ju hela tiden och den är mitt utet i skogen, det tar en evighet att komma ut från parkeringen.

Red Bull hade kvalat sig till ännu en pole position, men Mark Webber hängde inte alls med i starten. Vad är din kommentar?

– Han hade ju haft problem med kopplingen som teamet justerat, men det funkade ju inte i starten. Men han reparerade det starkt, ett tag såg det inte alls så kul ut för han hade många förare framför sig. Men han blev tvåa och det är grejen med honom i år.

Vad säger du om Sebastian Vettels manöver när han körde på Jenson Button?

– Det var ju inte så att han gjorde det medvetet, men det är ett tecken på en frustrerad förare, han är inte i balans och gjorde ett enkelt misstag.

Fernando Alonso åkte av och blev poänglös, medan Felipe Massa blev fyra. Hur värderar du stallets prestation?

– Jag börjar undra om Ferrari kan bygga bra bilar. Det är alltid tal om nya uppdateringar, men sedan ingenjören som stod bakom Michael Schumachers bilar slutade har Ferrari haft svårt att få till riktigt bra bilar. Jag tror att Alonso får svårt att vinna VM. Han kvalade bort sig på Spa, sedan blev han påkörd av Barrichello och i ivern att ta poäng så åkte han av. Massas placering är stark, men det är på den nivån de är, han kunde inte utmana om segern.

Hur vill du sammanfatta loppet?

– Det här var lite VM-avgörande, Webber och Lewis Hamilton tog poäng medan de andra utmanarna inte gjorde det. Det är inte omöjligt för Jenson Button, Sebastian Vettel och Fernando Alonso att komma tillbaka, men det blir svårare för dem.

Och vad säger du om vinnaren, Lewis Hamilton?

– Han var överlägset bra på Spa och kunde vinna trots att han hamnade i lite svårigheter på slutet när regnet kom tillbaka. McLaren är lite ojämna, men de har en bra chans på Monza för deras bil är snabb rakt fram.

Vad tror du om fortsättningen?

– Monza blir ett nyckelrace för Mark Webber, han får nog svårt att vinna, men han måste ta så många poäng som möjligt. Det är han och Hamilton som har de bästa chanserna att vinna VM. Om båda bilarna håller så är nog Red Bull lite bättre. McLaren har haft svårt att vara vassa på banor som inte riktigt passar deras bilar och i de kommande loppen så är det nog fördel för Red Bull i Singapore, Japan och Brasilien, medan Abu Dhabi borde passa McLaren. Korea vet vi ju inget om än, men det blir spännande att se hur det utvecklar sig.