”Han är för våldsam”

Ron Dennis kritiserar Sebastian Vettel

Sebastian Vettel får kritik av Ron Dennis (till höger), men David Coulthard (till vänster) tar den unge tysken i försvar.
SPORTBLADET

Han var med i kraschen alla pratar om.

Och nu får Sebastian Vettel svidande kritik.

– Han verkar vara för våldsam, säger Ron Dennis.

Sebastian Vettel, Red Bull, förlorade kontrollen över sin bil och körde in i Jenson Button, McLaren, under tävlingen på Spa, VM-konkurrenten Button tvingades bryta och Vettel själv skadade bilen och fick dessutom ett straff av tävlingsledningen så han gick i mål helt utan poäng.

”Vettel för våldsam”

Efter loppet har han fått hård kritik:

– Sebastian verkar vara för våldsam, säger McLarens före detta teamchef Ron Dennis till GPUpdate, Dennis anser att kollisionen mellan de båda Red Bullbilarna i Turkiet är bevis för hans tes:

– Det är bra att attackera och det är bra att vara med och slåss i toppen, men man måste leva efter devisen ”för att vara först i mål måste du ta sig i mål”.

Dessutom anser Dennis att Sebastian Vettel inte kommer att vinna VM i år, detta trots att Vettel är trea när det är sex lopp kvar. Ron Dennis anser att det är tyskens eget fel.

– Det är en sak att förstöra för sig själv och en helt annan att köra en teamkollega eller en annan förare av banan. Det var en olycka som man hade kunnat undvika och han hade tur som bara bestraffades med att köra en extra gång genom depån, säger Dennis.

Samtidigt så får Sebastian stöd av en före detta McLarenförare, David Coulthard, som numera arbetar för Red Bull.

– Martin Whitmarsh kallar honom för ”crashkid”, självklart har Martin ett intresse av att öka pressen på honom och bygga upp sin egen förare, skriver Coulthard i The Telegraph.

– Jämfört med de andra förarna som slåss om VM-titeln så saknar Sebastian erfarenhet. Den enda man kan jämföra honom med är Lewis Hamilton, men han kom till F1 från GP2 som en färdig förare och han har inte tvingats byta från team till team för att lära sig sporten.

Coulthard försvarar Vettel

David Coulthard menar att Sebastian Vettel påminner lite om honom själv, Coulthard som under sina första lopp 1994 körde riktigt bra, men som året efter tog fem pole positions och bara vann ett enda lopp.

– 1994 gjorde jag knappt ett fel på mina åtta lopp och naiv som jag var trodde jag att alla journalisterna älskade mig, men sedan kom 1995 och jag tog fem poles men bara en seger. Jag snurrade två gånger i Tyskland, samma sak på formationsvarvet på Monza och i Adelaide kraschade jag helt utan press. Alla skrev elaka saker och naiv som jag var trodde jag att alla hatade mig. Anledningen till att jag minns det är att jag behövde tid för att förstå att man inte kan vinna den kampen. Det var inget personligt, bara historier. F1 är en mediacirkus och journalisterna måste skriva om det som är bra, det som är dåligt och det som är elakt. Det är deras uppdrag. Det måste Sebastian Vettel förstå framförallt just nu när alla är så kritiska mot honom.

ARTIKELN HANDLAR OM