Alonso tog pole position på Monza

”Trodde någon skulle ta mig på sista varvet”

SPORTBLADET

Första racet för Ferrari på Monza.

Då står Fernando Alonso i pole.

– Det var härlig överraskning, säger han.

Foto: afp
Alonso.

För Ferrari är Monza den stora hemmabanan och i år är loppet också extremt viktigt för att Fernando Alonso ska hänga med i kampen om VM-guldet.

Och det började bra, Fernando Alonso tog teamets första pole i år, den första på 30 lopp.

Han satte direkt press på sina motsåndare när han drog till med 1:21.962 redan på sitt första varv i Q3.

– På radion sa teamet att vi var först men att det också var flera bilar kvar på banan. Jenson Button var sedan snabb i den andra sektorn och jag trodde att det var någon som skulle ta mig på det sista varvet och att vi skulle sluta på plats två eller tre, säger Fernando Alonso till internationell media.

– Men jag fick behålla positionen och det är en stor överraskning, betydligt bättre än vad jag hoppats på.

”Skulle ta risker”

Inte ens han själv kunde hota sin egen tid:

– Vi satte på nya däck till Q3 och delade in kvalet i två delar. Det första varvet skulle jag gå lite mer på säkerhet och på det andra varvet skulle jag sedan ta lite risker, berättar han.

– Men Monza är speciellt och ibland är det så att det går lite snabbare när man är lite lugnare, när man sedan ska satsa så tar man lite för stora risker och gör småmissar som är omöjliga att kompensera.

Han var utan poäng i Belgien senast och är femma i mästerskapet. Teamchefen Stefano Domenicali har klargjort att om teamet misslyckas i helgen så blir det full koncentration på 2011.

– Vi behöver minst en plats på pallen i morgon, pressen ligger inte på att vinna racet men vi måste vara på pallen för att jag ska ha en chans på VM-guldet. Vi vet att vi inte har råd att bryta loppet, säger Fernando Alonso.

Button bredvid

Intill honom startar Jenson Button, McLaren, och det är Buttons första start i första led den här säsongen.

– Det känns bra, jag är väldigt nöjd, säger den regerande mästaren.

Han valde en annan taktik än sin teamkollega Lewis Hamilton som leder VM och kör till skillnad från teamkamraten med F-ducts den här helgen.

– Vi tog rätt beslut som valde ”high downforce” till min bil, då måste man trycka på och vara lite mer aggressiv, man har mer downforce och kan bromsa senare, det kändes riktigt bra under kvalet, säger Button.

Felipe Massa, även han Ferrari, slutade trea i kvalet. Det betyder att Fernando Alonso har ett bra skydd bakåt mot VM-ledaren Lewis Hamilton som startar från plats fem och jagande Mark Webber, Red Bull som startar som fyra.

ARTIKELN HANDLAR OM