”Jag vill inte att mina barn ska se män dansa med män”

Niki Lauda i blåsväder efter uttalanden om homosexuella

Niki Lauda.
SPORTBLADET

Den trefaldige F1-världsmästaren Niki Lauda är upprörd.

Över att två män dansar tillsammans i TV.

- Det är inte ORF:s uppgift att propagera för att män dansar med män, säger han.

Den österrikiska versionen av ”Let´s dance” visas i den statliga kanalen ORF och där ska den homosexuelle programledaren Alfons Haider dansa med en man.

Och det har gjort den 61-årige trefaldige F1-världsmästaren Niki Lauda så upprörd att han kräver att programmet stoppas:

Kräver omedelbart stopp

– Jag är helt allvarlig. Jag är bestört över att ORF, som vi alla är med och betalar för, är så heta på att få höga tittarsiffror att de propagerar för att bögar ska dansa tillsammans, säger han i en intervju med den österrikiska tidningen ”Österreich”.

– Det är en fin tradition i vår kultur att män dansar med kvinnor. Snart kommer väl den tiden då vi alla får be om ursäkt offentligt för att vi är heterosexuella.

Nu kräver han att deltagaren stoppas i från TV-programmet.

”Höga tittarsiffror är inte allt”

– Det stör mig att ORF är så heta på att få lite bättre siffror att de av rädsla för att förlora tittare förstör en viktig tradition i vårt land. Jag vill inte att mina barn ska se män dansa med män i ORF och att de ska tro att de också måste göra det. Sedan århundraden dansar män med kvinnor i vår kultur och det ska man inte förstöra. Höga tittarsiffror är inte allt här i livet, säger Lauda.

– Jag kräver att generaldirektören, som lever i ett traditionellt förhållande, stoppar det här numret och att man inte tillåter den här PR-galningen att ha en homoshow i statlig TV. Det är inte ORF:s uppgift att propagera för att män dansar med män. Så är det inte på något disko eller på någon bal. Detta är bara för att kanalen vill höja tittarsiffrorna.

Uttalandet får kritik

Uttalandet har fått väldigt mycket kritik, bland annat i från miljöpartiet (Die Grünen) och socialdemokraterna (SPÖ), samt i från HOSI (De homosexuellas initiativ )

– Om Niki Lauda inte gillar homosexuella är det hans ensak, men någon som är ledare för ett företag där många homosexuella arbetar borde vara lite mer försiktig i sina uttalanden, säger HOSIs chef Kurt Krickler och han bjuder samtidigt in Lauda till Regnbågsfestivalen i Wien:

– Så att vi kan visa honom hur homosexuella dansar tillsammans i en underbar atmosfär.

TV-kanalen ORFs generaldirektör Alexander Wrabetz kommenterar även han ärendet till nyhetsbyrån APA:

– Jag tror att det är ett intressant element i ett underhållningsprogram när det diskuteras offentligt.

ARTIKELN HANDLAR OM