Aftonbladet
Dagens namn: Frej, Freja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Hur många poäng är det kvar att köra om?

Oklart om det blir något Formel 1-lopp i Sydkorea

Sebastian Vettel vann i Japan. VM ser ut att bli ett slag mellan honom,t eamkamraten Mark Webber och Ferraris Fernando Alonso. Sebastian Vettel vann i Japan. VM ser ut att bli ett slag mellan honom,t eamkamraten Mark Webber och Ferraris Fernando Alonso. Foto: AP, AFP

Det kan tyckas enkelt. Tre lopp och tre förare som kan ta hem titeln.

Men redan i dag kan förutsättningarna vara helt annorlunda.

Då ska FIA bestämma om det blir något lopp i Sydkorea eller inte.

I går morse, troligen ungefär samtidigt som de flesta svenskarna slog sig ner vid frukostbordet, vann Sebastian Vettel Japans GP.

Han gjorde det på ett suveränt sätt, han hade greppet om sin teamkollega och VM-ledaren Mark Webber och han hade greppet om Ferraris Fernando Alonso som vunnit de två senaste loppen.

Reservtiden är redan borta

Det betyder att Mark Webber har 14 poäng ner till Vettel och Alonso när det återstår tre lopp.

Eller gör det?

I dag, flera månader försent, ska FIA besiktiga F1-banan i Sydkorea där nästa omgång ska avgöras om mindre än två veckor. Arrangörerna har haft enorma problem med vädret och inspektionen har skjutits upp flera gånger på grund av bland annat förseningar i arbetet och en nationell helgdag. Därför vet ingen i skrivandets stund om det blir ett race eller inte.

I depåområdet verkar de flesta vara överens om att det blir en tävling, men faktum är att det sista lagret asfalt lades på i helgen och de sista detaljerna fixades till i går (!). Nu gäller det för sydkoreanerna att de fått i ordning på allt också för det finns ingen tid kvar att putsa på några detaljer. Den reservtiden är redan borta.

Om FIA:s domare Charlie Whiting godkänner banan så är förutsättningarna enkla – tre man, tre tävlingar kvar och 14 poäng som skiljer dem åt.

Men om han inte gör det är förutsättningarna i och för sig lika enkla – men det är tre man, två tävlingar och 14 poäng.

Och det förändrar allt. Är det 75 eller 50 poäng kvar att slåss om?

Stryks loppet tror jag att Red Bulls Mark Webber blir svårslagen – är loppet kvar i kalendern avgörs VM i det sista racet.

     

En riktigt mörk dag för McLaren, Jenson Button valde fel däckstrategi och var fyra. Lewis Hamilton bytte växellåda inför racet och flyttades tillbaka i starten, sedan gick även den nya växellådan sönder och han var femma i mål.

Så vinner man inte VM.

     

Fernando Alonso är övertygad om att han kan vinna VM utan att vinna något av de kvarvarande loppen:

– Det har varit 16 Red Bullbanor i år, men det har bara vunnit på sju av dem. Red Bull har bara vunnit dubbelt tre gånger, sju gånger har det inte gjort det. Så det blir svårt för det teamet att köra hem dubbla segrar i de tre lopp som är kvar. Det händer alltid något och då har jag chansen, säger spanjoren i en analys.

     

Minns ni Kimi Räikkönen 2007? Läget är lite det samma i år, men då var det andra spelpjäser. Då slogs McLaren med Lewis Hamilton och Fernando Alonso om VM-titeln, när tre race återstod hade VM-trean Räikkönen 13 poäng upp till ledande Hamilton och när det var två lopp kvar var det 17 poäng. Ändå lyckades han vinna.

I år är visserligen poängräkningen annorlunda, men det är två Red Bullförare i toppen, två herrar som inte kommer så värst väl överens.

Bakom lurar Fernando Alonso.

     

Sebastian Vettel vann i Suzuka för andra året i rad. Det har bara två förare gjort tidigare – Mika Häkkinen och Michael Schumacher.

Båda två vann VM efter segern i Japan.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet