Så avgörs Formel 1

Sportbladets Anna Andersson analyserar avslutningen – bana för bana

SPORTBLADET

Tre lopp återstår. Fem man (?) slåss om titeln - och just nu skiljer det 31 poäng mellan en VM-titel och en beskedlig femteplats.

Årets F1-säsong är extremt jämn och Sportbladet har analyserat avslutningen av säsongen.

Sydkorea:

Yenongam: 24 oktober kl 08.00

Kommentar: Banan är nu och därför går det inte att skriva så mycket om den. Det har ryktats om att man inte kommer att kunna köra här utan att Qatar i stället tar över evenemanget.

Brasilien:

Sao Paulo kl 17.00

Banan: Här har VM avgjorts de senaste två säsongerna. En berochdalbana som kräver sin man. Interlagos körs i motsols och det är tufft för de högra nackmusklerna. Dessutom är det varmt och hög luftfuktighet. Regnar det blir det riktigt svårt och fruktansvärt halt - en vattenrutschbana.

Favorit: Red Bull

Kommentar: Det är svårt att hitta de perfekta inställningarna på bilen till den här banan, förarna måste kompromissa när det handlar om downforce och luftmotstånd. Banan borde passa Red Bull, som vann genom Mark Webber förra säsongen.

Abu Dhabi:

Yas Marina 14 november kl 14.00

Banan: Här startar loppet i dagsljus, men avslutas i strålkastarsken. Det gör att förarna byter visir på hjälmen under ett depåstopp. Banan invigdes förra säsongen och det är en TV-bana. Det ser spektakulärt ut, men förarna tycker att det är ganska långtråkigt. Inget som gör att det killar extra i magen.

Favorit: Red Bull

Kommentar: Här kan VM redan vara avgjort så var det i fjol, eller blir det en spektakulär avslutning för TV-fansen. Det återstår att se.

SÅ TROR EXPERTERNA:

Niki Lauda, trefaldig världsmästare:

– Red Bull har den snabbaste bilen och jag har hela tiden sagt att det bara är en tidsfråga innan de klarar av de tekniska och de mänskliga problem som de har.

Gerhard Berger, fd F1-förare och fd stallchef:

Sebastian Vettel vinner VM, han kör mer konstant än Mark. De problem som han har haft är en läroperiod och det kommer att göra honom ännu starkare. Han är väldigt intelligent och lika målmedveten som Ayrton Senna.

Flavio Briatore, fd stallchef och manager:

– Passa er, Mark är på väg till VM-titeln.

Max Mosley, fd FIA-president:

Mark Webber är erfaren och stark mentalt. Han har utvecklats ännu mer i år och kör den bästa bilen, dessutom tror jag att publiken gillar hans karriär som racerförare. Han har kämpat mot toppen i många år och nu blir han belönad för den otroliga energi som han har lagt ner.

Michael Schumacher, sjufaldig världsmästare, kör för Mercedes:

– Jag och Sebastian har alltid kommit bra överens och det gör vi nu också trots att vi tävlar mot varandra. Därför håller jag på honom och jag tror att han har störst chanser. Han är smart och vet vad han ska göra.

Källa: Gazzetta dello Sport, Die Welt, Sport Bild, formula1.com

FAKTA

VM-STÄLLNINGEN

Mark Webber, Red Bull 220

Fernando Alonso, 206.

Sebastian Vettel, 206

Lewis Hamilton, 192

Jenson Button, 189

ARTIKELN HANDLAR OM