Andersson: Fernando kan inte gömma sig längre

SPORTBLADET

Alla har pratat om Red Bull – även Fernando Alonso.

Men nu kan han inte komma undan längre.

Han är favoriten till VM-titeln.

Den 25 juli var världen vansinnig på Ferrari efter den tydliga teamordern på Hockenheimring. Att släppa förbi en teamkollega på kommando är förbjudet inom F1, men Ferrari valde ändå att göra så och de tog straffet – 100 000 amerikanska dollar.

Efter tidernas längsta F1-lopp och årets mest spännande lopp känns det kanske märkligt att prata om Tysklands GP, men det var nog där någonstans som Ferrari lade grunden för vad teamet har i dag.

Bara missat pallen en gång

Sedan den 25 juli har Fernando Alonso bara missat prispallen vid ett enda tillfälle och han har hela tiden hävdat att det räcker med att stå på pallen för att ta titeln.

Troligen så har han rätt.

För samtidigt som Ferrari har valt den mycket tydliga strategin och låtit andre föraren Felipe Massa spela just andragubbe har Red Bull valt att låta båda förarna satsa allt mot titeln. I Sydkorea slutade det med att båda förarna nollade, Mark Webber gjorde ett misstag och snurrade bort i från VM-ledningen redan på det 19:e varvet och Sebastian Vettels motor lade av på det 45:e varvet.

Lämnat onödiga poäng bakom sig

På något sätt är det väldigt talande för den här säsongen. Sebastian Vettel har haft problem med en tändskiva, en hjulmutter, motorn, stallkollegan och med sig själv.

Därför har han lämnat allt för många onödiga poäng bakom sig, poäng som hade kunnat göra honom till världsmästare i utklassningsstil.

I stället är han nu fyra i VM med 25 poäng upp till VM-ledaren.

Mark Webber har gjort en fantastisk säsong, men han har helt enkelt inte det stöd i teamet som han skulle behöva och han har inte erfarenheten av en VM-kamp.

Red Bull har i år varit överlägsna under kvalet, men de har bara vunnit sju lopp av 17 lopp.

I och med att segrarna dessutom är uppdelat på två förare är Fernando Alonso i ledningen av VM – han har själv varit först vid fem tillfällen den här säsongen.

Men trots att Red Bull gjorde ett katastrofalt lopp i Sydkorea kommer teamet inte att satsa på en förare i de lopp som är kvar. Man hade kunnat tänka sig att de skulle ge Mark Webber som bara är elva poäng bakom Alonso allt stöd, men teamet väljer att låta båda förarna köra för titeln.

Det slutade med en krasch i Turkiet och det slutar troligen med att Fernando Alonso står som världsmästare i Abu Dhabi.

Inte troligt att Ferrari släpper chansen

Även om det i teorin fortfarande är fem förare som kan bli världsmästare när två lopp återstår är det inte troligt att Ferrari släpper den här chansen.

Teamet är för bra, för strukturerat och för erfaret för det.

Därför är Fernando Alonso favorit till VM-titeln.

ARTIKELN HANDLAR OM