Red Bull satsar på både Webber och Vettel

Kör bara stallorder i extrem situation

SPORTBLADET

Funderar Red Bull på en stallorder?

- Nej, bara i extremfall, säger Christian Horner.

Foto: AP
Sebastian Vettel och Mark Webber.

Stallchefen är mycket beslutsam, trots att Mark Webber har elva poäng upp till ledande Fernando Alonso, Ferrari, så får han samma behandling som VM-fyran Sebastian Vettel som är 25 poäng bakom Alonso.

Horner baserar sin tankegång på att hela säsongen varit en bergochdalbana och han tror att avslutningen också kan bli det.

Kan förändras

- Hade loppet i Sydkorea avslutats tio varv tidigare så hade Sebastian haft ledningen i VM, säger Red Bulls Christian Horner till BBC Radio 5 live.

- Det visar att alla som pratade om teamorder inför Sydkorea hade fel. Så Som red Bull ser på F1, speciellt i år, så får båda förarna samma stöttning. De slåss om en titel i förar-VM och det har svängt så mycket i år.

Men det finns en sak som kan förändra läget och som skulle göra att teamet väljer att satsa på en förare:

- Självklart finns det en punkt, när det är matematiken som styr. Men som läget är nu är det bara 25 poäng mellan Vettel och ledaren. 25 poäng låter mycket, men hade det varit i fjol så hade det varit tio poäng. Mark är ännu närmare än så, det är bara elva poäng. Det betyder att med två lopp kvar så är mästerskapet fortfarande öppet, säger Horner.

Kommer nya delar till Brasilien

- Men när en av förarna inte har några chanser mer att nå titeln så kommer han självklart att köra för att teamet ska nå det bästa möjliga resultatet. Båda är lagspelare.

Om Alonso leder före Vettel och Webber i Brasilien så skulle tysken inte längre kunna nå titeln och i det läget så skulle han kunna hjälpa teamet genom att låta Webber få ett par extra poäng.

Dessutom poängterar teamchefen att om det kommer nya delar till racet i Brasilien så har Mark Webber som tvåa i VM förtur.

- Men den situationen har vi varit i en gång den här säsongen och jag hoppas att vi inte behöver hamna i den igen.

Det var i Storbritannien då läget mellan Vettel och Webber var så spänt att segraren Webber gastade:

- Not bad for a number two driver.

ARTIKELN HANDLAR OM