Han vill ha regn – i varje lopp

Ecclestones förslag ska göra F1 mer spännande: Intressant

SPORTBLADET

Låt det regna – varje F1-lopp.

Det är Bernie Ecclestones nya förslag:

– Varför kan man inte låta det regna i 20 minuter mitt i racet, eller de sista tio varven? undrar F1-gurun.

Inför årets säsong har F1 satsat mer på att få aktion på banan, serien har tagit till-baka KERS som ger extra hästkrafter när föraren trycker på en knapp och en justerbar bakvinge för att underlätta omkörningar.

Men 80-årige Bernie Ecclestone anser att det inte räcker.

F1-gurun tycker att det är för få omkörningar och att förarna gör för få fel. Därför vill han att det ska regna – varje race.

– Titta på ett race, det är nästan omöjligt att köra om när vägbanan är torr. Det är så mycket gummi på banan att det nästan bara finns en ideal-linje, men det ser helt annorlunda ut när vägbanan är blöt, säger Ecclestone till Formula1.com.

– När det är vått får vi alltid de mest spännande racen och därför borde vi fundera över om det inte är dags att låta regnet falla...

”Blöta vägbanan”

Han vill alltså använda konstgjort regn för att göra F1 mer spännande.

– Det är flera F1-banor som har bevattningsanordningar och då kan man blöta vägbanan. Det är enkelt att installera ett sådant system på fler banor, förklarar han.

– Varför ska man inte låta det regna mitt i loppet? En skur på 20 minuter eller kanske ska det regna de sista tio varven. Kanske ska vi varna förarna två minuter innan regnet kommer. Det skulle garantera spänning ända in i mål och förutsättningarna hade varit de samma för alla förarna.

Pirelli positiva

Den nya däckleverantören Pirelli är inte alls motståndare till det nya förslaget – tvärtom.

– Jag tycker att det är väldigt intressant, säger Pirellis motorsportchef Paul Hembery som diskuterade ärendet med Bernie Ecclestone i Abu Dhabi där man använde ett sprinklersystem för att kunna testa regndäcken.

– Med erfarenheten från Abu Dhabi vet vi att vattnet skulle vara häftigt och sikte är inte heller något problem eftersom det inte är några moln. Som vi ser det skulle det ge oss en bättre show och man vill ha en produkt som folk vill se.

FAKTA

Andra röster om konstgjort regn

NEJ!

Mark Webber, Red Bull

Tänk bara på förare som Jimmy Clark, Jackie Stewart och Ayrton Senna som var riktiga regnkungar. Jackie finns fortfarande hos oss, men de andra två skulle vända sig i sina gravar om de hörde förslaget om konstgjort regn. Det är inte rätt väg att gå för att göra showen bättre.

JA!

John Watson, före detta förare:

- Jag föreslog det för Bernie redan 1994. Fansen vill se spännande lopp där förarna tvingas att arbeta hårt.