Stallordern vände allt

I morgon kan Alonso säkra sin tredje titel

Fernando Alonso
SPORTBLADET

I juli hade han 47 poäng upp till VM-ledningen.

Sedan kom teamordern på Hockenheim.

I morgon kan Fernando Alonso vinna VM.

Spanjoren som kör för Ferrari tog inga poäng i Storbritanniens GP och då var han femma i mästerskapet. Han hade 47 poäng upp till ledande Lewis Hamilton, McLaren och det var många som ifrågasatte Ferrari och deras säsong.

14 dagar senare kom svaret.

Då beordrades Felipe Massa som var i ledningen av Tysklands GP att släppa förbi sin teamkompis. Fernando Alonso vann loppet och Ferrari fick betala 100 000 dollar för att de brutit mot reglerna och använt sig av stallorder, vilket är förbjudet.

Leder med elva poäng

Men där kom vändningen.

- Min statistik under den andra halvan av säsongen är verkligen intressant, på sju lopp har jag tagit 133 poäng och på de sista fyra loppen har jag tagit 90 poäng. Därför tycker jag så här i efterhand att det hade varit skönt om säsongen hade startat på Hockenheim, citeras spanjoren av Motorsporttotal.

Han är den förare som plockat flest poäng av alla förare under avslutningen och han leder nu VM med elva poäng när två lopp återstår.

Utan stallordern i Tyskland hade han bara haft fyra poäng ner till Mark Webber.

- Avstånden mellan förarna är ändå så små, ställningen säger inte så mycket. Det behövs bara ett enda lopp så kan förhållandena se helt annorlunda ut, det såg vi i Sydkorea, säger Fernando Alonso som vann sedan de båda Red Bullbilarna tvingats bryta.

Avgörandet i egna händer

Mark Webber lämnade racet sedan han kraschat och Sebastian Vettels motor gick sönder.

- Men eftersom vi vet att vi har avgörandet i våra egna händer är det något mer avslappnat. Vi måste göra vårt bästa och nyttja den situationen vi har försatt oss i på allra bästa sätt. Den enda skillnaden jämfört med tidigare är att vi nu ligger före våra konkurrenter och därför måste vi inte räkna så mycket, säger den dubble världsmästaren.

- Vårt förhållningssätt har inte förändrats så mycket, vi försöker alltid att göra en riktigt bra helg. Av olika orsaker lyckades vi inte med det under inledningen av säsongen, vi hade problem med jämnheten. Självklart kunde bilen konkurrera, men den hade olika problem och problemet låg hos de olika banorna. Men vi har lyckats höja oss enormt de senaste tre månaderna.

Och i morgon kan Fernando Alonso vinna VM.

FAKTA

Formkurvan de senaste tio racen:

Fernando Alonso: 15 poäng, 4, -, 25, 18, bröt, 25, 25, 15, 25

Mark Webber: 10 poäng, bröt, 25, 8, 25, 18, 8, 15, 18, bröt

Lewis Hamilton: 25 poäng, 18, 18, 12, bröt, 25, bröt, bröt, 10, 18

Sebastian Vettel: 12 poäng, 25, 6, 15, 15, -, 12, 18, 25, bröt

ARTIKELN HANDLAR OM