Jätteskrällen: Nico Hülkenberg i pole

”Jag saknar ord”

Foto: REUTERS
SPORTBLADET

Nico Hülkenberg.

Williams.

Det är skrällen i Brasilien.

- Jag saknar ord, jag tror inte att jag fattat att det är sant, säger tysken.

Nico Hülkenberg som vann GP2 förra året har länge matchats hårt av Michael Schumachers förre manager Willi Weber och han har haft Michael Schumacher som mentor.

Nu står han på egna ben, han har pole i säsongens näst sista race.

I väldigt svåra förhållanden var han överlägsen. Banan som var torr på vissa ställen var väldigt blöt framförallt i den sista sektorn, vilket gjorde det knepigt för förarna.

- Det är fantastiskt, jag kan inte tro att det är sant. Ett stort tack till teamet. Det var rätt beslut att välja slicks och min ingenjör sa till mig att jag skulle hinna med ett varv till så jag satsade allt. Jag försökte att undvika alla våta partier och det gick, säger Nico Hülkenberg till internationell media.

”Historiskt ögonblick”

Tysken gör sin första F1-säsong och den har varit tuff. Det har länge pratats om att han får lämna sin plats hos Williams för Pastor Maldonado som vann GP2 i år och som har stora sponsorer med sig.

Men Nico Hülkenberg svarade teamet på Interlagos, i väldigt svåra förhållanden var han över en sekund snabbare än konkurrenterna.

- Den första pole position är väldigt känslosam, det är ett historiskt ögonblick och jag vill stanna i F1 i många, många år till. Just nu så saknar jag ord, jag skakar fortfarande och jag har svårt at förstå vad som hände. Att jag har pole.

Men kvalet till Brasiliens GP var även perfekt för Red Bull.VM-fyran Sebastian Vettel startar som tvåa i morgon och VM-tvåan Mark Webber som trea. Mästerskapsledaren Fernando Alonso startar först i från ruta fem och hans hjälpryttare Felipe Massa ligger i ingenmansland. På plats nio.

- Det var väldigt svårt i Q3, efter det första varvet så verkade det vara torrt på banan, men i den sista sektorn var det fortfarande väldigt blött. Det var otroligt tufft, säger Sebastian Vettel.

Trodde han missade

- Jag trodde att jag missade pole med en tiondel, men sedan såg jag att det handlade om en hel sekund. Det var väldigt svåra förhållanden och jag satsade på pole, men Nico var bättre än oss alla. Han gjorde ett fantastiskt bra jobb. Jag är ändå väldigt nöjd med att stå i första startled.

Han ligger nu 25 poäng bakom Fernando Alonso som leder VM och i tredje startruta, bakom Nico Rosberg återfinns Mark Webber som är elva poäng bakom Alonso.

- Det var ett roligt kval, jag hade kul, men det var väldigt svårt. Det var väldigt lätt att göra misstag i de svåra förhållandena, det var svårt att få till ett rent varv, säger Mark Webber, Red Bull.

- Men jag är väldigt nöjd med min startposition.

För Jenson Button, McLaren försvann chanserna till VM-titeln i Q2, han kvalade inte in till Q3. VM-trean Lewis Hamilton, även han McLaren , startar som fyra.

ARTIKELN HANDLAR OM