Vettel har fortfarande chansen på titeln

”Ser gärna Ferrari-rök nästa söndag”

SPORTBLADET

Sebastian Vettel vann i Brasilien.

Tysken har nu fortfarande chansen på titeln.

– Det är fantastiskt, vi ska ge allt, säger han.

Nico Hülkenberg, Williams, som tog pole position i det mycket svårkörda kvalet till Brasiliens GP fick ge sig mot Sebastian Vettel redan i inledningen av racet. Sedan fick han även släppa Mark Webber förbi sig rätt snabbt.

Därefter kunde de båda Red Bull-bilarna dra ifrån resten av fältet och vinna dubbelt. Precis som utlovat lär Red Bull bilarna göra upp på banan, Sebastian Vettel som var fyra i VM inför tävlingen i Brasilien vann före teamollegan Mark Webber, som var tvåa i VM inför tävlingen.

Vann teammästerskapet

Men dubbelsegern betyder att Red Bull vann konstruktörsmästerskapet.

– Det har varit en otrolig dag, det var inget enkelt race och vi visste att det skulle vara svårt att vinna starten i från den smutsiga sidan. Men jag fick en bra start, jag såg att Nico Hülkenberg fick hjulspinn och det fanns precis tillräckligt med plats för att jag skulle komma om honom, säger Sebastian Vettel till tysk media.

– Sedan så körde jag så jag fick ett bra avstånd till honom, jag ville ha ungefär två och en halv sekund, och därefter kunde jag kontrollera racet.

Han tog därmed sin nionde seger i karriären, sin fjärde för säsongen. Nu är han dessutom trea i VM.

Syftar på Alonso

– När sedan säkerhetsbilen kom ut så kändes det riktigt bra att jag inte hade kört för hårt och slitit för mycket på däcken. Efter om starten ville jag dra ifrån lite igen för att sedan kontrollera racet in i mål och det lyckades. VI har inte haft en enkel säsong och efter det som hände i Sydkorea när vi tvingade bryta båda två var det skönt att svara med en dubbelseger här. Det visar att oavsett vad som händer så kan vi fokusera och göra vårt jobb. Nu gäller det bara för oss att bli av med killen som sitter här intill.

Han syftar på Fernando Alonso, Ferrari, som var trea i mål och fortfarande leder mästerskapet. Den dubble mästaren i från Spanien har ett riktigt bra utgångsläge inför finalen.

Sebastian Vettel måste ta in 16 poäng på Ferrari-föraren för att bli tidernas yngste världsmästare – och han har bara ett enda race på sig.

Ger inga stallorder

– Det är möjligt, om det är 16 poäng så går det, hade det varit 26 så hade det inte gått. Jag önskar honom ingenting illa, absolut inte, men jag skulle inte bli ledsen och jag fick se lite Ferrarirök på söndag, skrattar Vettel.

– Men vi måste fokusera, få ut max av bilen och försöka upprepa det som jag gjorde den här helgen. Sedan får vi se vart det slutar. Om en vecka så vet vi.

Red Bull kommer inte att ge sina förare någon stallorder, efter racet i Brasilien förklarade Red Bulls motorsportchef Helmut Marko återigen att förarna ska göra upp på banan och att så länge båda förarna har en matematisk chans att nå titeln så ska båda två köra för den.

Det gör att läget för Mark Webber ser lite tyngre ut inför finalen. Han var tvåa i mål bakom Sebastian Vettel och hade elva poäng upp till Fernando Alonso inför racet.

Väntar på uppdatering

Nu har han åtta, men hade han fått hjälp av sin kollega hade det bara varit en ynka poäng inför finalen.

– Nu åker vi till Abu Dhabi för att ta poäng på Fernando Alonso. Självklart hade det varit skönt att vinna racet, men det är enormt spännande och jag gillar att jaga. För mig personligen är det skönt att vara tillbaka på prispallen och nu har i fem dagar på oss att förbereda oss så bra som möjligt, säger Mark Webber.

Och till Abu Dhabi kommer Red Bull med ytterligare en uppdatering av bilen.

– Vi testade den på fredagen här, men vi insåg rätt snabbt att det inte var nödvändigt för oss att använda den här, säger Helmut Marko till RTL.

ARTIKELN HANDLAR OM