Analys:"Sjuhelvetes F1-final på söndag"

Red Bull kan stämplas som idioter

SPORTBLADET

Red Bulls Sebastian Vettel vann.

Före teamkollegan Mark Webber och Ferraris VM-ledare Fernando Alonso.

Vad betyder det?

Att vi får en sjuhelvetes F1-final på söndag.

Årets F1-säsong har varit en av de mest spännande på flera år. Nu är det bara ett enda lopp kvar och det är fortfarande fyra förare som i teorin har chansen att vinna VM-guldet.

Även om det bara är tre som har det i praktiken.

Men även utan McLarens Lewis Hamilton i tätstriden så kommer det att bli ett väldigt spännande race.

• Fernando Alonso leder VM, har en bra bil och är fältets bäste och klokaste förare. Han är en mästare på att utnyttja andras misstag och han är grym i avgörande lägen. Tänk på det faktum att även om hans Ferrari inte är den bästa bilen så har han gått i från att vara 47 poäng efter VM-täten i juli till att leda mästerskapet och vara favorit inför finalen.

Det är sjukt imponerande.

•Red Bulls Mark Webber är bara åtta ynka poäng bakom Alonso. Han har den bästa bilen och han kör oftast väldigt klokt. Dessutom kan han hantera pressade situationer och han ger sig aldrig.

•Sebastian Vettel, Red Bull, har ett självförtroende som inte är av denna värld. Han har en talang av sällan skådat slag, han saknar nerver, har en fantastisk bil och är i en form som konkurrenterna drömmer mardrömmar om.

När det gäller Sebastian Vettel är det inte frågan om han vinner VM - det är frågan om när.

Lägg där till att Red Bull kommer med ytterligare en uppdatering till helgen. En uppdatering som de testade på träningen i fredags där Sebastian Vettel dominerade, men teamet ansåg inte att den behövdes. Inte i Brasilien, därför sparades den en vecka.

Red Bull är överlägsna sett till bilen, men de är allt annat än överlägsna sett till taktiken. De hade möjligheten att redan vara världsmästare, men har hela tiden valt att låta båda förarna köra fritt.

Dels för att ägaren Dietrich Mateschitz hellre förlorar VM-titeln än manipulerar resultatlistan.

Dels för att teamet vill se Sebastian Vettel som världsmästare.

Han är deras förare, han är deras framtid.

Det är naturligtvis hedersamt att inte försöka styra en förare att hjälpa en annan och lyckas Red Bull med sin taktik, att låta förarna köra fritt och dessutom vinna båda VM-titarna så kommer teamet att hyllas som hjältar.

Misslyckas det med att vinna förar-VM kommer folk att stämpla dem som idioter.

•••

Inför säsongen tippade jag Sebastian Vettel som världsmästare, men nu vet jag inte vad jag ska tro.

Förnuftet säger Fernando Alonso.

Han är en fantastisk förare och han har avgörandet i sina händer. Ferrari släpper inte en sådan chans.

Men känslan säger Sebastian Vettel som är i en fruktansvärt bra form, men det kan lika gärna bli trotjänaren Mark Webber.

Oavsett vad - det blir en sjuhelvetes final på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM