Slutlekt för Red Bull

Nu kommer stallorder

SPORTBLADET

Red Bull har vägrat använda sig av stallorder.

Fram till nu.

- Kort sagt, allt kommer att bestämmas i den sista kurvan säger Mark Webber.

Foto: AP

F1-teamet Red Bull vann konstruktörstiteln i helgen och har nu två förare som slåss om VM-titeln. Det är Mark Webber tvåa i VM - och tvåa i Brasilien och Sebastian Vettel, trea i VM och segrare i Brasilien.

Hittills har de låtit förarna köra fritt mot varandra och gett båda samma material. Dessutom har ägaren Dietrich Mateschitz tydligt förklarat att han hellre förlorar VM-titeln än fuskar - läs ger förarna stallorder.

Men då finns en risk att Red Bulls förare kör bort varandra i från titeln och att Ferraris Fernando Alonso som leder mästerskapet blir världsmästare 2010.

"Allt bestäms i sista kurvan"

Och det vill Red Bull förhindra.

Så om Sebastian Vettel leder säsongsfinalen i Abu Dhabi före Mark Webber och Fernando Alonso ligger trea så kan det ändå komma till en situation där Red Bulls bilar byter plats.

För att säkra titeln.

- Vi vet båda hur vi ska förhålla oss om en särskild situation inträffar, säger Sebastian Vettel till tyska Bild och Mark Webber fyller i:

- Kort sagt, allt bestäms i den sista kurvan.

"Ingen har en kristallkula"

Det låter precis som stallorder och Red Bulls motorsportchef Helmut Marko är inne på samma linje som förarna:

- Då kommer vi att informera båda förare att de kör för teamet, säger han och teamchef Christian Horner håller med:

- Vi har bestämt oss för att ge båda förarna samma stöd, vilket är Red Bulls tillvägagångssätt, säger teamchefen.

- Ingen har en kristallkula och vet vad som kommer att hända. Skulle vi hamna i en situation där en förare behöver hjälp av den andra så ut går jag i från att han kommer att göra det också, men det måste vara förarens eget beslut.

Teamet kommer med andra ord inte att styra förarna i från depån, men de kommer att försöka att genomföra ett perfekt race:

- Vi har gett Fernando tillräckligt många presenter, säger Christian Horner.

ARTIKELN HANDLAR OM