F1 får nya regler – nu

Men Bahrainbeslut dröjer

Foto: AP
SPORTBLADET

Ny F1-säsong - det ger nya regler.

Även om det bara är två veckor kvar till säsongstart.

I går hade FIAs världsråd möte och här är en sammanfattning av de nyheter som presenterades efter deras samling:

Säkerhetsbilen:

I fjol var bilarna tvungna att köra ett varv med en hastighet som var ungefär 40 procent långsammare än normalt för att bilarna skulle kunna formera sig i fältet igen. I år är det två varv som gäller.

Detta för att bilarna ska ha en vettig fart när de säkert kör in bakom säkerhetsbilen.

Det röda ljuset vid utgången av depån tas bort när säkerhetsbilen är ute. Det ljuset är från och med nu alltid grönt när säkerhetsbilen är ute. Detta för att ingen ska tvingas vänta på grönt ljus (om inte loppet bryts så klart) . Sedan måste alla bilar som kör igenom depån när säkerhetsbilen är ute byta däck, om det inte är så att säkerhetsbilen påpekat att bilarna ska köra igenom depån eftersom start/målrakan är blockerad.

Däcken:

Pirelli får använda vissa utvalda fredagar till att testa en tredje typ däck, teamen lämnar tillbaka däcken till lördagens fria träning. Detta är för att slippa oväntade problem med däcken under säsongen, om det inträffar något strul kan Pirelli utveckla däcken under säsongen . Dessutom vill FIA säkerställa att det körs mycket under fredagen, även om det är en bana där däcken slits hårt. Eftersom de tidigare testerna i vinter visat att däcken inte klarar mycket mer än 15 varv så är FIA oroliga för att det inte blir så mycket aktion på banan under fredagen och att åskådarna då inte bjuds på någonting annat än en tom bana.

Bahrain:

Beslutet om Bahrains GP skjuts upp. Det tas först den 1 maj.